Читај ми!

Коме смета јак долар, а ко му се радује

Евро и амерички долар изједначили су се први пут у последњих двадесет година, па евро вреди тачно један долар – 12 одсто више него почетком године. Економисти сматрају да то неће много утицати на Србију и њене грађане.

Долар је пре годину дана вредео 17 динара мање него евро. Кад је почела пандемија, мере економске политике су биле експанзивне што је проузроковало инфлацију. Геостратешке промене и монетарни инжењеринг изједначили су вредност долара са евром.

"Упумпавао се новац у систем, што је довело до инфлације која дуго није виђена у Сједињеним Америчким Државама, између осам и десет процената. На такав развој ситуације Централна банка је реаговала повећањем каматних стопа и то у неколико наврата. То је имало утицај на промене у међународним финансијским токовима, тако да је порасла тражња за доларима", каже Дејан Ерић, професор Београдске банкарске академије.

Јак долар стимулише извоз, и то је добро за Америку. За српске финансије ситуација није алармантна и погодује нашим привредницима.

"Што се тиче сарадње са САД, ми тамо извозимо значајан број услуга. Прошле године смо имали 85.000.000 долара услуга, а са друге стране смо имали значајан суфицит. Када говоримо о роби, онда је то 450 милиона долара извоза у Америку", наводи Бојан Станић, шеф Одељења за стратешке анализе ПКС.

Због истовременог раста курсних разлика према евру, за чак 17 динара, неке земље у развоју могле би да доживе такозвани "швајцарски синдром". У Народној банци Србије се не прибојавају таквог сценарија. Привреда и грађани су, кажу, занемарљиво задужени у америчкој валути, док је учешће јавног дуга у доларима смањено на само 11 одсто.

"Поред замене тог дуга динарским и дугом у еврима, а то је јако важно јер Народна банка Србије може да утиче на релативну стабилност и утиче откако је на челу НБС гувернер Јоргованка Табаковић, причам о тој стабилности динара према евру. Тако да не можемо да утичемо на стабилност динара према другим валутама, јер то зависи од односа евра према тим другим валутама", наглашава Никола Драгашевић, директор Сектора девизног пословања у НБС.

Нафта се плаћа у еврима, али у паритету према доларској цени, а та плаћања се планирају раније.

"Могу да кажем да је много више понуде, долар се много више продаје него што се купује. Међутим, оно што се дешава јуче и данас почиње да јача евро у односу на долар, па ћемо видети у будућности шта ће се десити", објашњава Борисав Брујић, председник Удружења мењача.

У мењачницама изненађујуће велика тражња малих предузетника и туристичких агенција, али у мањим износима.

Долар је доскора био најснажнија резервна валута у свету са чак 80 одсто девизних резерви. Сада је то 60 одсто. Упркос ерозији долара, његова популарност неће потпуно нестати.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи