Читај ми!

Фијат, док се чека нова рунда разговора у Београду и даље непознато колико радника иде у иностранство

Последњи круг преговора о статусу радника крагујевачког "Фијата" требало би да буде одржан сутра у Председништву Србије. То је РТС-у потврђено у Самосталном синдикату у крагујевачкој фабрици аутомобила. Са представницима ресорних министарстава разговараће се о запошљавању радника у другим компанијама, броју пријављених за рад у иностранству и збрињавању запослених из тзв. рањивих група.

На рад у једној од четири "Стелантисове" фабрике у Европи требало је да оде око 1.000 "Фијатових" радника. Пријављивање је завршено пре готово недељу дана, а број и даље непознат.

Међу онима који су се одлучили на тај корак је и четдесеттрогодишњи Далибор Ристић, који већ 12 година ради у "Фијату". Изабрао је опцију двогодишњег рада у иностранству за који ће добити укупни бонус од 17.000 евра.

"Нисам оклевао ниједног тренутка. Хтео сам да одем да радим у иностранству. Видим себе у 'Фијату'. Ту сам од самог почетка, желео бих да наставим даље", каже Далибор Ристић, радник "Фијата" у Крагујевцу.

Довиђења "Фијату", али не својом вољом, рекао је Владан Марковић. Он је међу 500 радника који су проглашени технолошким вишком и исплаћена му је отпремнина од 790 евра по години стажа за деценију проведену у "Фијату".

"Дошло је до тога да за 12 радника 'Фијата' који су се пријавили за рад у Словачкој легну на рачун отпремине. Који је разлог, не знам. Неки помињу оцене. Ја мислим да нису оцене у питању, јер ја седам година радим без боловања", истиче Владан Марковић, бивши радник "Фијата" у Крагујевцу.

Технолошким вишком биће проглашени и они који се нису пријавили за иностранство. Отпремнине их чекају од 20. јула. За то време у "Фијату" око 500 запослених иде на посао, али не производе аутомобиле.

"У овом тренутку они раде на припреми за инсталирање нове опреме. Раде на рашчишћавању појединих делова. Радили су се пописи. Такође, ради се резервни део. Све су то неки послови и нека динамика планиране производње која ће се радити у овом периоду до отпочињања пуне производње", објашњава Саша Ђорђевић, председник Самосталног синдиката ФАС.

А то се очекује током 2024, за када је најављено да ће се у Крагујевцу производити нови електрични аутомобили уз учешће државе од 48 милиона евра.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи