Читај ми!

Привредници Србије и Ирана о јачању сарадње

Привреде Србије и Ирана могу успешно да сарађују и економске везе подигну на знатно већи ниво у скоро свим областима, почев од индустрије хране, преко енергетике, туризма и здравства до телекомуникација и најсавременијих технологија, истакнуто је на Пословном форуму који је у Привредној комори Србије (ПКС) окупио више од 80 српских и иранских привредника и представника пословних асоцијација.

Представници привреда и влада двеју држава сагласни су да одлични политички односи дају зелено светло бољој привредној сарадњи, која заостаје за реалним могућностима, као и заједничким пословима компанија, наводи се у саопштењу ПКС.

Додаје се да кључну улогу у јачању економских односа, између осталог, имају и привредне коморе које су отворене за конкретне предлоге и иницијативе бизниса.

Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе и интернационализацију ПКС рекао је да је привреда Србије отворена за нове послове са иранским партнерима.

"Добри политички односи и позитивна искуства у пословању снажан су импулс новој страници наше економске сарадње", истакао је Весовић.

Наглашава да велики број српских привредника који већ послује са Ираном жели да побољша и нађе нове канале комуникације и рада, што ће умногоме допринети економском развоју обе земље, посебно у актуелним кризним временима.

"Велики број учесника пословног форума знак је одлучности двеју земаља да међусобно више сарађују и искористе расположиве капацитете и потенцијале", оцењује директор Организације за промоцију трговине Ирана, Алиреза Пејман-Пак, преноси се у саопштењу.

Наводи да су економије Западног Балкана и Блиског истока "веома живахне и да би било добро да удруже снаге како би се појачала стабилност земаља ових регија".

Истиче да његова земља, иако под санкцијама, остварује значајне резултате у спољнотрговинској сарадњи и да спољна трговинска размена Ирана износи око 120 милијарди долара.

Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација најавио је да ће након формирања Владе Србије бити и именован копредседавајући Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Ирана и да ће наредни састанак бити одржан у Техерану.

Јагода Лазаревић, помоћник министра за економску дипломатију у Министарству спољних послова Србије, поручује да је дипломатија у функцији привреде и да је њен задатак да подржи и помогне компаније да се позиционирају на новим тржиштима.

Хосеин Селахварзи, потпредседник Привредне коморе Ирана, наводи да су главни изазови сарадњи платни промет, царинске процедуре и непостајање свеобухватне базе информација и да треба интензивно радити на њиховом превазилажењу.

Рашид Хасан Пур Баеи, амбасадор Ирана у Србији, истиче отворену подршку већој привредној сарадњи и превазилажењу свих баријера у пословању компанија.

У оквиру форума одржане су презентације економских и инвестиционих потенцијала Србије и Ирана, као и билатерални састанци привредника.

Према подацима Републичког завода за статистику, прошле године укупна спољнотрговинска робна размена Србије са Ираном износила је 50,8 милиона долара, што је повећање од 115,2 одсто у 2020. годину, каже се у саопштењу ПКС.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи