Читај ми!

Цена пшенице у паду – смањене и понуда и тражња

Тражња пшенице је смањена, али нема ни понуде већих количина. Ратаре, ипак, брине цена, која је последњих дана у паду. Ања Јакшић с Продуктне берзе у Новом Саду каже да је последња цена била 34 динара по килограму без ПДВ-а. Истиче да је тренутно присутан откуп Дирекције за робне резерве, што такође утиче на смањену активност на домаћем тржишту.

Жетва пшенице у Србији је при крају. Приноси су мањи него претходне године, али ће хлебног зрна бити више него довољно за домаће потребе. Ратаре, ипак, брине цена која је последњих дана у паду.

Држава је прошле недеље одлучила да откупи 131.000 тона пшенице за Робне резерве по цени од 40 динара са ПДВ-ом. 

Ања Јакшић истиче да тренутно учесници на тржишту оклевају и на страни понуде и на страни тражње.

"Тражња пшенице је смањена, али нема ни понуде већих количина пшенице. Последња тргована цена била је 34 динара по килограму без ПДВ-а. Тренутно је присутан откуп Дирекције за робне резерве, што такође утиче на смањену активност на домаћем тржишту", указује Јакшићева.

Додаје и да је тренутно пријављено 320 кандидата са укупном количином 48.700 тона пшенице. Заинтересовани и даље могу да се пријаве путем сајта Продуктна берза, а апликација је отворена сваког радног дана од 9 до 14 часова.

Због чега је слаба продаја  

Јакшићева истиче да је тренутно смањена тражња, али да ни понуде нема у већим количинама, као и да је и на светском тржишту у протекле две недеље у паду тражња пшенице.

Објашњава да је геополитичка ситуација један од главних покретача таквог ценовног кретања.

"Највише је у питању зарављена пшеница на подручју Украјине и жетва која треба да се обави. Такође, тамо су велике количине заробљене, а нови род пристиже. Русија, с друге стране, очекује рекордне приносе и нови род од 80 милиона тона пшенице, што ће такође утицати на светску понуду, али и тражњу", оцењује она.

С друге стране, додаје да и временске прилике утичу на цену, али и да је велика суша у Европи утицала на приносе и квалитет пшенице.

"С обзиром на великих број фактора који утичу на цену, веома је незгодно и немогуће прогнозирати даље кретање цене пшенице. Цена пшенице јесте најнижа током жетве, међутим, цена има своје осцилације, пикове када расте и пада, тако да у будућем периоду треба да пратимо тржиште и можемо очекивати даља померања цена", истакла је Јакшићева.

У паду и цене кукуруза, соје и уљане репице

Наводи да се тренутно не тргује старим родом, а последњи пут је то учињено на продуктној берзи средином јуна, када је закључна цена била 39 динара по килограму без ПДВ-а.

Све је веће интересовање пшенице новог рода, па стари род у потпуности изостаје.

Такође, истиче и да су и цене кукуруза, соје, уљане репице протекле недеље биле у паду.

Понуда и тражња кукуруза је смањена, а последња цена је била 30,80 динара по килограму без ПДВ-а, а соје 68,50, док је уљана репица била 640 евра по тони у динарској противвредности.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи