Читај ми!

Кока-Кола и Бамби: Генерације које долазе очекују да будемо одговорни

Штедња природних ресурса, посебно воде, одрживо пословање и родна равноправност кључне су ставке у пословању компанија Кока-Кола ХБЦ Србија и Бамби.

У још једној изазовној години, Кока-Кола ХБЦ Србија и Бамби наставили су са иновацијама и развојем бизниса, и побољшањем свих индикатора кад је у питању заштита животне средине, као важна област одрживости.

То је представљено у Извештају о одрживом пословању за 2021. годину, под називом „Будућност је заједничка одговорност“. Ово је девети извештај компаније Кока-Кола ХБЦ Србија, док је други у којем се представљају заједнички резултати и циљеви са компанијом Бамби, која је од 2019. део Кока-Кола ХБЦ породице.

Међу најважнијим достигнућима која имају утицаја на заштиту животне средине издвајају се смањeње потрошње воде по литру произведеног пића за 53,45 одсто и потрошње енергије за 56 одсто од 2007. године, док је компанија Бамби од 2017. до данас смањила утрошак воде по тони производа за 24,7 одсто.

Од отпада генерисаног у производњи компанија Кока-Кола ХБЦ Србија на рециклажу се шаље 99,27 процената. Компанија Бамби је током 2021. године рециклирала 98 одсто генерисаног производног отпада.

„У 2021. години не само да смо успели да се опоравимо од изазова који је ковид поставио пред нас, већ смо поставили темеље за нови убрзани раст у годинама које долазе, уласком у нове категорије и проширењем портфолија иновацијама. Памтићемо 2021. годину као рекордну и када је реч о нашем доприносу опоравку и развоју заједнице у којој послујемо, али и према импресивном напретку који смо остварили у домену заштите животне средине.

Улагали смо у напредне технологије, попут паметних расхладних уређаја, формирали смо зелену флоту како бисмо смањили штетне емисије возног парка, определили се за још иновација на амбалажи. А ипак осећамо да је ово тек почетак, јер је за наш изванредни тим запослених, одрживост одувек актуелна тема, ствар опредељења и заједничка одговорност“, рекао је на представљању Извештаја, Светослав Атанасов, генерални директор Кока-Кола ХБЦ Србија и Црна Гора.

За компанију Бамби, 2021. година је такође била успешна.

„Први пут у историји, наш извоз је прешао магичну границу од 10.000 тона, уз раст од 10 одсто у односу на 2020. годину. Инвестирали смо 11 милиона евра у нову производну Плазма линију и започели изградњу Центра за истраживање и развој који ће, обећавамо, бити повод бројних лепих вести, а пре свега извор инспирације, идеја, знања.

Бринемо свакодневно и о нашим запосленима, радећи на њиховом оснаживању. Пажљиво разматрамо и своје пословне планове бринући о заштити животне средине, јер генерације које долазе од нас очекују одговорност, баш као и ми од њих таленат, иновативност и боље сутра“, истакао је Огњен Лазић, директор финансија у компанији Бамби.

На презентацији Извештаја саопштено је да две трећине менаџерских позиција у компанији Кока-Кола ХБЦ Србија заузимају жене, док је тај проценат у компанији Бамби нешто мање од пола.

Поред бројних пројеката и иницијатива у 2021. години, компаније су у развој локалних заједница уложиле 92 милиона динара.

И ове године, представљању Извештаја претходио је Sustainability форум, на којем су представници компанија, државних институција, медија и цивилног сектора разговарали о важним темама као што су управљање водама, амбалажа, развој заједница и донације.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи