Читај ми!

Мали: Србија добитник награде "Пионир у области зеленог финансирања"

Србија је добитник награде "Пионир у области зеленог финансирања у категорији држава за 2021. годину", коју додељује оганизација "Climate Bond Iniative", објавио је министар финасија Синиша Мали. Истакао је да је та награда веома значајна за Србију, јер је сврстава у еколошки одговорне државе света.

Синиша Мали је оценио да, ако се награде и признања добијају у условима опште неизвесности и економске кризе, то само показује да је држава урадила добар посао и да одговорно води своје грађане путем напретка.

Додао је да  Србија, као водећа земља региона, жели да послужи као пример другима у окружењу.

"Желимо да будемо предводници у спровођењу зелене агенде и да свет препозна ту нашу намеру и визију. Посвећени смо улагању у екологију и заштиту животне средине и обезбеђивању финансирања зелених пројеката из нових извора финансирања, као што је веома актуелно тржиште зелених обвезница", рекао је Мали.

Подсетио је да је Србија прошле године, у септембру, први пут у својој историји емитовала зелену еврообвезницу, у износу од милијарду евра.

"Први пут у својој историји Србија је емитовала зелену еврообвезницу у износу од једне милијарде евра, рочности седам година и ми смо задовољни и јако поносни на то што смо урадили. Не само да смо показали да је Србија еколошки одговорна, већ и да инвеститори препознају потенцијал улагања у зелене инвестиције у Србији, јер је интересовање било огромно", истакао је Мали.

Навео је да је та еврообвезница емитована по најнижој купонској стопи, од један одсто и стопи приноса од 1,26 одсто, уз тражњу инвеститора која је током аукције премашила три милијарде евра.

Већа издвајања за еколошке пројекте

Министар је најавио да је план Владе и Министарства финансија да будемо у корак са развијеним светом на тржиштима капитала те да се спроводе стратегије, агенде и јавне политике које нас позиционирају као озбиљног играча на том тржишту.

Додао је да се из годину у годину средства за еколошке пројекте у буџету Србије повећавају, као и да ће буџет за наредну годину предвидети финансирање еколошких пројеката који  грађанима треба да обезбеде чисту воду, ваздух и квалитетнији живот.

"Желимо здраву средину за наше нараштаје. Реч је о пројектима који се односе на изградњу постројења за пречишћавање воде за пиће и постројења за пречишћавање отпадних вода, заштиту од поплава, очување биодиверзитета, контролу и превенцију загађења, прикупљање, прераду и рециклажу отпада, енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије", објаснио је Мали.

Истакао је да је Србија у последње две године, током ковид кризе, успела да оствари рекордан привредни раст уз одржавање стабилности јавних финансија, а да је реализација зелене агенде постала један од приоритета.

"Ова награда нам даје подстицај да будемо још бољи и да се још одговорније посветимо овом циљу", закључио је Мали.

"Climate Bonds Iniative" je међународна организација која промовише улагања у пројекте и средства неопходна за брзу транзицију на економију са ниским емисијама угљеника и климатском отпорношћу.

Награде, попут ове коју је добила Србија, додељују се сваке године како би се прославили напори и достигнућа организација и влада које су се истакле као пионири у одрживом финансијском сектору, које раде на решавању климатске кризе.  

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи