Читај ми!

Топлица се зацрвенела од јагода – како Блаце и Куршумлија помажу узгајивачима

Производња јагода у Топличком крају је у успону, јер је економска исплативост многе натерала да се преоријентишу на узгој овог воћа. У томе предњаче општине Блаце и Куршумлија које стимулишу пољопривреднике субвенцијама за набавку садног и репроматеријала.

Ова година погодовала је узгајивачима јагода у Топлици. Задовољни су и квалитетом и ценом.

"Тренутна цена је 400 динара и интересовање је добро. За сада, све што произведемо, продамо", каже Игор Стајковац из Блаца.

"Је ли то за вас скупо? Ако поредим с нечим другим, то уопште није скупо, јер људи који производе јагоду треба да уложе труд и тај рад траје скоро годину дана", сматра Нада Јевремовић из Куршумлије.

Томислав Милуновић из околине Куршумлије осам година се бави узгојем јагода. Каже да и кад јагода добро роди има проблема, јер нема ко да је бере.

"Радимо ја, супруга и млађи син. Нађе се понеки радник, али доста тешко. Што се радне снаге тиче, ако некога само резервишеш унапред, мораш добро да га платиш", објашњава Милуновић.

Општина Куршумлија сваке године из буџета издваја средства за подстицај пољопривредне производње, што је изузетно важно, имајући у виду да се на овој територији обрађује тек 15 одсто површина.

"Општина Куршумлија има субвенције и за подизање пластеника, односно набавку конструкције, система за наводњавање, такође садног материјала и све оно што је актуелно и што је по програму за развој пољопривреде", наводи Јовица Ђиновић из ПСС Куршумлија.

Јагода из Топлице завршава на домаћем тржишту, највише на пијацама јужне, западне и централне Србије.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи