Читај ми!

НБС не очекује драстичне промене код стамбених кредита

Никола Драгашевић, генерални директор Сектора за монетарне и девизне операције НБС, рекао је да ће се данас одржати седница Извршног одбора НБС на којој ће се, између осталог, говорити о референтној каматној стопи. Нагласио је да не очекује драстичне промене када је реч о кредитима који су од значаја грађанима, а то су стамбени кредити, који су евроиндексирани.

Док су камате ниже од инфлације, можемо рећи да су такви кредити екстремно повољни, да се на њима чак и зарађује. До када ће то потрајати и да ли је промена могућа преко ноћи, то најмање зависи од банке где их подижете. Економисти саветују да се кредити у наредном периоду узимају на кратак рок, а ако је неопходан дугорочни стамбени, да буде са фиксном каматом, која је и сада нешто већа.

Да ли ће америчке Федералне резерве на мајском заседању поново подићи камату, шта ће одлучити Централна банка Европске уније чак и за наше, динарске кредите, да ли ће Народна банка подићи референтну каматну стопу?

Никола Драгашевић, генерални директор Сектора за монетарне и девизне операције НБС, рекао је да данас заседа Извршни одбор НБС, што је редовна месечна седница на којој ће се говорити и о референтној каматној стопи.

"Референтна каматна стопа је основна каматна стопа којом се утиче на све друге каматне стопе на новчаном тржишту, али и у реалном сектору – каматне стопе на кредите и на депозите", објаснио је.

Према његовим речима, НБС је у априлу одлучила да промени референтну каматну стопу због инфлаторних притисака, што је сада глобални феномен.

Драгашевић је истакао да је НБС у октобру прошле године почела да реагује, изабрала постепени приступ који је у складу са карактером инфлаторних притисака.

"Процењивало се да ће инфлаторни притисци бити краткорочнији и да могу бити мањег интензитета и зато смо одмах деловали", напоменуо је.

Генерални директор Сектора за монетарне и девизне операције НБС рекао је да је у априлу повећана референтна каматна стопа и да је то почетак заоштравања монетарне политике.

"Извршни одбор НБС разматра и домаћу ситуацију, али и окружење и целокупну макроекономску ситуацију, и све на шта та референтна каматна стопа може да утиче", рекао је.

О томе да ли ће референтна каматна стопа бити већа, знаће се данас у подне.

Очекује се да Европска централна банка повећа основну каматну стопу 

"Европска централна банка је уз Банку Јапана једна од ретких која још није започела свој процес заоштравања монетарне политике, један од разлога за то је непостојање консензуса чланова Европска централне банке. Тржиште очекује да то почне ове године", истакао је Драгашевић додајући да је било наговештаја да ће бити повећања референтне каматне стопе ЕЦБ.

Нагласио је да тржиште очекује да би у овој години Европска централна банка могла три пута да повећа основну каматну стопу за по 25 базних поена, односно 0,75 процената би требало да буде повећана основна стопа Европске централне банке.

"Седамдесет одсто инфлације је увезена инфлација и то подразумева да је она под утицајем цена енергената, а имамо и раст цена житарица и све то ће утицати на инфлацију", напоменуо је.

Када је реч о курсу динара, каже да је појачана тражња за девизама, НБС је реакцијом и умирила притиске и сада су грађани поново продавци стране готовине што доприноси јачању динара.

"Од глобалних кретања ће зависти и курс у наредном периоду, али НБС ће обезбедити стабилност", истакао је.

Нагласио је да не очекује драстичне промене када је реч о кредитима који су од значаја грађанима, а то су стамбени кредити који су евроиндексирани.

"Еурибор као реперна каматна стопа ће свакако расти, на сам наговештај Европске централне банке, он је већ реаговао", напоменуо је Драгашевић. "Очекујемо да то неће бити драстично и нагло, а очекује се да ће расти и стопе на штедњу."

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи