Читај ми!

Почиње изградња ветропарка "Кула 2", новa инвестицијa у зелену енергију вреднa 17,5 милиона евра

У Штолцу код Куле компаније "МК група" и "Финтел енергија" званично су обележиле почетак радова на изградњи ветропарка "Кула 2". Ветротурбине најсавременије технологије граде се у близини првог ветропарка у Србији "Кула", који су ове компаније отвориле 2015. године. Инвестиција је вредна 17,5 милиона евра, а планирано је да радови буду завршени до краја године, док је пуштање у рад у плану у марту 2023. године.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истакла је значај инвестиција које доприносе остварењу енергетских циљева Србије.

"Доношењем новог законодавног оквира у области енергетике, нарочито првим, посебним Законом о коришћењу ОИЕ, створили смо услове за повећање нових капацитета који за производњу енергије користе обновљиве изворе и постављањем камена темељца за изградњу ветропарка 'Кула 2' видимо конкретне резултате закона и правац који смо одредили за развој енергетике", истакла је Михајловићева.

Према њеним речима Србија је на почетку енергетске транзиције и неопходно је да ОИЕ посматрамо као стуб енергетике, који ће додатно унапредити стабилност електроенергетског система.

Додаје да се налазимо у моменту који представља прекретницу за српску енергетику и да је потребно да одлучимо хоћемо ли дозволити назадовање читавог сектора или ћемо ићи ка развоју и модернизацији који је немогућ без улагања у нове капацитете.

"Повећање процента ОИЕ у нашем енергетском миксу обезбедиће довољне количине енергије, сигурно и стабилно снабдевање у наредним деценијама. Суштина зелене агенде јесте да будемо енергетски довољни, односно да из сопствених извора произведемо енергију за наше потребе, потенцијално и за извоз, а уједно да чувамо животну средину и смањујемо емисије штетних гасова", рекла је министарка рударства и енергетике.

Наглашава да је визија о зеленој Србији остварива само ако сви заједно будемо радили на томе.

"Држава, јавни сектор, приватни инвеститори и грађани, јер то није питање једног Министарства или Владе, већ процес који ћемо заједно спроводити у наредних неколико година и који ће унапредити не само енергетику, већ ће утицати на привредни раст и финансијску стабилност", рекла је Зорана Михајловић.

"Нови пројекти додатно ће позиционирати Србију на зеленој мапи Европе"

Генерални директор "Финтел енергије" Тицијано Ђованети подсетио је да та компанија заједно са "МК групом" пионир у области обновљивих извора енергије и најзначајнији независни произвођач електричне енергије на енергетском тржишту Србије.

"Са три отворена и четвртим ветропарком у изградњи наше заједничке инвестиције у пројекте зелене енергије из ветра до сада износе 163 милиона евра. На тај начин обезбедили смо 238 гигават часа струје годишње за потребе 59.000 домаћинстава. На овоме се не заустављамо и већ планирамо нове амбициозне пројекте, који ће додатно позиционирати Србију на зеленој мапи овог дела Европе", рекао је Ђованети.

Генерални директор "МК групе" Михаило Јанковић потврдио је даље ширење у области обновљивих извора енергије обе компаније.

"Заједно развијамо пројекте ветропаркова и соларних електрана у Србији са укупним планираним капацитетом од готово 1GW, уз инвестирање преко милијарду евра у наредних пет година. Само ове године започели смо реализацију пројеката који подразумевају улагање од 360 милиона евра", изјавио је Јанковић и истакао допринос ових инвестиција остварењу циља Владе Србије да се учешће енергије из обновљивих извора до 2040. године повећа на најмање 40 одсто.

Ветропарк "Кула 2" ће, са капацитетом од 10 MW, снабдевати српску електроенергетску мрежу са 28,6 GWh струје годишње, што је еквивалент енергији коју троши око 8.000 домаћинстава.

Партнер компанија "МК група" и "Финтел енергије" на овом пројекту је Ерсте банка.

"Изузетно нам је драго што смо дугогодишњи партнер 'МК групе' и 'Финтел енрегије' који су препознали богато искуство Ерсте банке у области финансирања обновљивих извора енергије. Као једна од водећих банака у овом важном сегменту пословања, интензивно радимо на стварању окружења које ће подстицати ефикасније управљање ресурсима и енергијом и на тај начин створити здравије и боље окружење. Овакви пројекти су од великог значаја за нашу земљу и доказ да идемо у правцу даљег развоја зелене енергије", изјавио је Никола Стаменковић, директор Сектора послова са правним лицима Ерсте банке.

На територији општине Кула, поред ветропаркова, ове две компаније уједно развијају највећи агросоларни пројекат у Европи и први на Балкану, чиме ће потврдити своје лидерство у региону кад се ради о обновљивим изворима енергије.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи