Читај ми!

Гориво поскупљује аранжмане, какав избор имају путници - доплатити или не летети

Раст цена енергената изазване ратом у Украјини утичу и на поскупљење авио-аранжмана. Цена горива у авио-индустрији скочила је и до четири пута у односу на ону када су чартер летови уговарани. Александар Сеничић, директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије истиче да гориво учествује у формирању укупне цене чартер превоза са 35 одсто и да се сада може очекивати поскупљење од око 30 посто. Указује и да агенције могу по закону, када се дође до овако великих промена на тржишту да подигну цене до осам посто и без сагласности путника.

Александар Сеничић каже за РТС, да се сама цена чартера одређује на основу параметра колико у том тренутку кошта горива, а оно је чак четири пута поскупело, односно у номиналним износима цена горива се дуплирала.

Додаје да гориво учествује у формирању укупне цене чартер превоза са 35 одсто и да се сада може очекивати поскупљење од око 30 посто у односу на оне цене које су уговарали раније.

"Разумем да су путници потпуно незадовољни, али ми не можемо на то да утичемо. Авио-компаније, уколико се  не ревидирају уговори с новим ценама или се не изврши доплата горива,  неће полетете, нећемо моћи да изведемо те летове", указује Сеничић.

Наводи и да није јасно зашто се компаније другачије понашају када је реч о редовним линијама, где нема таквих измена цена, а другачије када је реч о чартер превозу. Нажалост, каже агенције не могу на то да утичу.

"Путницима је савет да нађу начина да се договоре с агенцијама, а агенције могу по закону када се дође до овако великих промена на тржишту да подигну цене до осам посто и без сагласности путника", нагласио је он.

Какав избор има путник 

Сеничић је објаснио да путник у зависности од тога када се раскида уговор о путовању, предвиђено  општим условима путовања, да ли постоје или не пенали и у ком процентуалном износу, свакако може да изрази своје незадовољство.

Уколико има више од 45 дана пре поласка на пут може захтевати повраћај новца који је агенција дужна да врати у року од 15 дана.

Уколико се путник налази у отказном року онда ће бити обрачунати и неки пенали, али у сваком случају, саветује, да не би дошло до таквих ситуација, да је најбоље наћи заједнички језик са самом туристичком агенцијом.

"Ми смо и ранијих година имали доплате повећања цена горива али оне нису биле драстичне и онд се уговори не мењају. Сада су доплате драстичне и већ сада имамо доплате за Египат и неке друге дестинације од 60 или 70 евра", рекао је он.

Додаје да авио-компаније сада инсистирају на променама уговора, анексирању уговора по већим ценама.

"Сада више нећемо имати доплате али ће укупна цена аранжмана практично поскупети за цену авио-карте по новој цени. А ако настави да расте цена горива, онда ћемо имати и и додатне доплате за гориво. Ситуација је изузетно комплексна, на њу не можемо да утичемо њу диктира светско тржиште али се надам да ћемо у преговорима који предстоје с авио-компанијама наћи најбоље решење", очекује Сеничић.

Аутобуски превоз скупљи за око 20 одсто 

Када је реч о аутобуском превозу путника, Сеничић каже да су цене скочиле око 20 посто али да ту немају велики проблем. Оне су, наводи, драстично мање него авионског превоза.

Тако је цена карте до Грчке коштала око 60 евра и не треба очекивати поскупљење више од неких 10 до 12 евра.

Истиче да агенције немају велики број отказивања аранжмана али да имају велики број незадовољних путника авио доплатама.

"Међутим, то нису адресе туристичких агенција, већ авио компанија немамо неки избор, уколико желимо да летимо чартером мораћемо да платимо оно што нам се тражи", поручује Сеничић.

Очекује да ће се и "Ер Србија" која обавља највише чартер летова огласити овим поводом и да ће у заједничким разговорима наћи најбоље решење.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи