Читај ми!

Гориво никад скупље, може ли да га замени био-дизел од сунцокрета, уљане репице и јестивог уља

Због рата у Украјини гориво никад није било скупље. Процењује се да би Србија прерадом сунцокрета, уљане репице и отпадног јестивог уља, годишње могла да произведе око 250.000 тона био-дизела. Домаћини из Банатског Карловца већ осам година ору, сеју и жању на био-дизел који сами производе.

Слободан Царан из Банатског Карловца од 100 килограма сунцокрета исцеди око 40 литара уља. Правило је да литар уља даје литар био-дизела. Инвестиција за енергетски независно газдинство је око 5.000 евра.

Пољопривредно газдинство цеђено уље може користити у исхрани или за био-дизел. Остатак - сојину или сунцокретову погачу, домаћини дају стоци.

"Да кажемо да је три килограма сунцокрета потребно за један литар уља. Добијете један литар уља и два килограма погаче. Вредност та два килограма погаче је вредност два килограма сунцокрета. Крајња цена био-дизела је 85 динара", каже привредник из Банатског Карловца Срећко Радовановић.

Брикетирке на њивама у Словенији, Румунији и Србији направиле су и брикете.

"У Румунији имамо произвођача који сеје семенску детелину и ону детелину која му је остала - огромна количина од 550 хектара, прави брикет и буквално може да огреје цео град са тим брикетом", истиче Радовановић.

Први тракторски дизел-мотор покренуо је Рудолф Дизел користећи уље од кикирикија.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи