Читај ми!

Милион долара за подршку иновацијама малим и средњим предузећима

Микро, мала и средња предузећа која имају иновативне бизнис идеје или желе да трансформишу своје пословање увођењем нових технологија могу до 18. маја да конкуришу за бесповратна финансијска средства, истакнуто је на представљању тог конкурса у Палати Србија. Премијерка Ана Брнабић је нагласила, да је њена визија развоја земље, развој чија се економија заснива на знању и високим технологијама.

Реч је о суми од милион долара а конкурс у оквиру "StarTech" програма организују Влада Србије и НАЛЕД уз подршку компаније "Филип Морис" и намењен је за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији пословања.

Захваљујући компанији "Филип Морис" за средства обезбеђена за овај програм, Ана Брнабић је изразила наду да ће се и друге приватне компаније укључити у помоћ иноваторима.

"Теме којима се "StarTech" пројекат бави, поред осталих су и вештачка интелигенција, будућност мобилности. Теме које су авангарда и за неке развијене земље а ми желимо да са наше стране доринесемо да Србија буде међу тим земљама. Александар Јаковевић, генерални директор за југоисточну Европу компаније "Филип Морис".

Директор Одељења за предузетништво и инвестриције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић, истакао је да се вредност појединачних грантова креће од 15.000 до 100.000 долара, зависно од корисника и врсте подршке а фирмама ће осим новчане подршке бити додељено и до 1.000 сати експертске подршке.

Развој на знању и високим технологијама

Говорећи о визији за будућност, иновације и дигиталну економију Владе Србије, премијерка је рекла да је њена визија развоја земље, развој чија се економија заснива на знању и високим технологијама, како бисмо надокнадили изгубљено време и придружили се развијеним земљама.

Брнабићева је навела да је ИКТ сектор један од најуспешнијих у земљи и да је држава много урадила на његовом развоју.

"Појачали смо информатичко образовање деце, увели предмет Дигитални свет, увели смо основе развоја вештачке интелигенције у основне школе и по томе смо од 11 земаља у свету", нагласила је премијерка.

Истакла је да је пуно уложено кроз Фонд за иновације, Фонд за науку, али да је недостајало веће учешћхе приватног капитала.

"Сада треба да се фокусирамо на две сфере, а то су вештачка интелигенција и биотехнологија и од тога ће зависити наш целокупни будући развој", закључила је Брнабићева.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи