Читај ми!

Таман када је преживео корону, задесио га рат – али туризам се не предаје

Све кризе у свету најпре се одразе на туризам. Корона га је покосила, и таман кад је почео да се опоравља - почео је рат у Украјини. То ће се одразити и на нашу зараду од туризма - јер су нам туристи из Русије већ неколико година трећи по броју долазака, иза гостију из Босне и Херцеговине и Турске.

"Ер Србија" и даље лети у Русију, али ће туристичких долазака бити осетно мање.

"Свакако је за очекивати да ће се поскупљење нафте и нафтних деривата значајно одразити на све сегменте у туризму. Поготово је за очекивати да ће се цене чартер летова изменити, јер 35 одсто цене чартер летова је управо гориво", каже Јелена Миленковић Орлић, помоћница министарке трговине и туризма.

А продаја летњих аранжмана је баш кренула добро на почетку године, кажу у агенцијама.

"Оног момента кад је кренуо ратни сукоб, од тог дана, више нема ни позива, ни неког интересовања када је реч о путовањима, како за предстојеће празнике тако и за летње аранжмане", рекао је Александар Сеничић, директор Јуте.

Нове околности поново ће у први план ставити домаћа туристичка места, а ко се одлучи за иностранство, гледаће да то буде у комшилуку.

"Тако да ћемо у складу са тим и ми наше промотивне активности усмерити управо на та тржишта, а од даљих тржишта то ће још бити Турска", каже Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Осамдесет пет одсто свих туриста у Београду су странци. Ту рачуницу, поред рата у Украјини, поквариће ново ширење коронавируса у Кини.

"Неке провинције се затварају, што може довести до новог застоја поготово, што смо се сви обрадовали најави директног лета Ер Србије за Пекинг и за Шангај", рекао је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Кризе једна другу сустижу, али запослени у туризму се не предају - надају се да ће и овог пута преживети и спремно дочекати нека мирнија времена.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи