Читај ми!

Петак пресудан за цене нафтних деривата, Мићовић: Возачи за гориво не треба да брину

Малопродајне цене нафтних деривата усклађиваће се сваког петка. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић рекао је за РТС да је уредбом предвиђено да истог тренутка када на сајту Министарства тровине буду објављене цене, тада ће и потрошачи и нафтни сектор бити упознати са новим ценама и примена креће одмах.

Како би спечила поремећаје на тржишту, Влада Србије привремено је забранила извоз основних пољопривредних прехрамбених производа.

За 20 одсто, привремено су смањене и акцизе на нафтне деривате, укинуте цариске дажбине на нафту и на месец дана су ограничене и максималне цене евродизела и бензина. За пољопривреднике цена дизела остаје 179 динара, важи само на НИС-овим пумпма.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, рекао је за РТС да су цене на пумпама и претходних 30 дана биле ограничене, али на фиксном нивоу, сада ће сваког петка, сваких седам дана, уз уважавање свих промена које се дешавају на глобалном тржишту бити кориговане и на доле и на горе.

"Ово за нама је један врло непријатан период за нафтни сектор, све време око нас цене сирове нафте, рафинеријских производа су дивљале, а код нас су цене биле фиксне и једва смо дочекали период где ће реално бити уважено оно што се дешава", истакао је Мићовић.

Према његовим речима, да није држава овако реаговала, повећање цене би било далеко веће.

"Уредба о максимално дозвољеној цени деривата нафте је објављена, али недостаје правилник Министарства енергетике, које ће у зависности од данашњих котација на берзама, одредити колико је она и проследити ту велепродајну цену Министарству трговине и оно ће објавити које ће цене наредних седам дана максимално бити дозвољене на бензинским станицама", каже он.

Како је уредбом предвиђено, истог тренутка када на сајту Министарства тровине буду објављене цене, тада ће и потрошачи и нафтни сектор бити упознати са новим ценама.

"Замолио бих за мало стрпљења, нафтне комапније морају да у свом систему промене те цене, то ће трајати 15 минута, одмах ће бити примена", каже Мићовић.

Нико не може ићи изнад тих максимално дозвољених цена, каже Мићовић. Адитивирана горива нису обухваћена уредбом, цене нису лимитиране.

Држава је смањила акциза за 20 одсто на деривате, цене иду горе

Мићовић објашњава да каснимо у корекцији, гориво је далеко скупље, када је Влада Србије донела уредбу о ограничењу цена, цена нафте је била 91 долар по барелу, то је била алармантно висока цена, зато је унето ограничење, затим је уследио нагли раст цене нафте, а код нас је цена горива у том периоду била фиксна.

Да смо радили корекције у складу са светским тржиштем, сада се не би толико накупило – велепродајне цене су се слободно формирале, указује Мићовић.

"У једном тренутку велепродајне цене су претекле ограничене и тада је била алармантна ситуација, једна озбиљна количина обртног капитала је нестала. Нико на бензинским станицама није остао без горива, без обзира на отежавајуће околности. Сигурност снабдевања је била обезбеђена", истакао је Мићовић.

"Горива има савим довољно, треба имати гориво у резервоару и то је то, биће га на пумпама",  закључио је Мићовић.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару