Читај ми!

У овом тренутку вести покрећу берзу, Мусабеговић: Извоз би требало да буде ограничен

Све очи упрте су у вртоглаве берзанске осцилације. Професор Београдске банкарске академије др Исмаил Мусабеговић каже за РТС да су вести те које у овом тренутку покрећу берзу горе или доле и да се паралелно води неколико процеса: војне операције, економске санкције и информативни рат. Говорећи о забрани извоза пшенице, кукурза и уља, Мусабеговић каже да је то добра мера ако временски траје кратко.

Цене нафте су се стабилизовале, после јучерашњег пада од преко 12 процената. Инвеститори одмеравају да ли ће велики произвођачи "црног злата" повећати испоруке како би се попунио мањак понуде изазван западним санкцијама Русији.

Цена гаса, после историјског максимума од 3.600 долара, јуче је пала на 1.900 долара.

Светске берзе су усијане откако траје руско-украјински сукоб.  

Професор Београдске банкарске академије др Исмаил Мусабеговић рекао је за РТС да су велике осцилације у ценама: јуче су светске берзе завршиле у великом плусу, за дневне осцилације, неке берзе као немачка, француска забележиле највећи дневни скок у последњих годину дана.

"Вести су оне које у овом тренутку покрећу берзу, паралелно се води неколико процеса, прво су војне операције, економске санкције и информативни рат. Не можете у мору информација да разлучите шта је пропаганда, а шта стварна информација, и те информације покрећу берзу горе или доле", рекао је Мусабеговић.

Према његовим речима, увек неко профитира, берза није непозната да нечији губитак буде нечији добитак. 

Москва најављује одговор на амерички ембарго – да ли је то окидач за нове турбуленције

Проф. Мусабеговић каже да ће то негативно деловати на све берзе. Руси су познати не само по извозу енергије него и по извозу хране, ђубрива, метала – широк је спектар производа који може да пољуља цело тржиште.

Русија се фокусира на домаће тржиште, напомиње Мусабеговић, додајући да су главне акције да се обезбедити домаће становништво што се тиче прехрамбене стране, да нема последице због свих санкција које је Запад увео Русији. 

О забрани извоза пшенице, кукуруза, уља

"Мислим да је добра ако је временски кратка мера. Тај извоз би требало да буде ограничен, а не забрањен, из два разлога – због односа са традиционалним купцима, мислим на цео регион, уговори који морају да се изврше јер су међународна обавеза и морамо контролисати оне количине које су нама дозвољене", каже професор.

Према његовим речима, сада смо у фази када се празне силоси очекујући нову сезону.

 "Строга забрана не дуже од пар дана, да се што пре виде мере којима би се контролисао и ограничио извоз, то је у економском смислу повољније него га забранити, смањујете инфлаторни притисак унутар земље", објашњава Мусабеговић. 

Капитал је плашљив, да ли ЕУ доноси добре одлуке

Мусабеговић издваја два аспекта понашања Европске уније.

"Један је политички, где су јединствено сви осудили сукобе у Украјини, а други је економски где поједине земље имају дубоке интересе да не прекину потпуно односе са Русијом. Свака земља за себе је индивидуална у економском смислу и доносиће мере у циљу одржавања стабилности саме државе", рекао је професор.

Шта ће бити са каматним стопама

Очекује се саопштење Европске централне банке о својој политици, такође се очекује информација каква ће бити монетарна политика у САД.

Прошло је две године од почетка пандемије, све је било припремљено да цео свет почне да дише, али сада се дешавају неочекиване ствари за већину људи. "Монетарна политика не доноси одлуке на основу кретања берзи јуче, данас, имају стратегију да инфлација даје своје прве сигнале", указао је он.

"Очекујем да ће ЕУ која је била планирала повећање каматних стопа одложити одлуку. Минимално повећања њихових каматних стопа, то је много код нас, већина кредита има евролибор као меру, који је сада негативан, аутоматски ће се одразити. Претпостављам да ће повећање бити минимално у четвртом кварталу, 5,8 одсто је фебруарска инфлација у Европи, америчка је негде 7,8. Федералне резерве Америке могу повећати, али то неће бити више од 0,25", каже Мусабеговић.

Шта је рецесија и ко је највећи губитник

Рецесија настаје када је БДП негативан у два квартала, на крају марта и на крају јуна.

"Нећемо знати то пре лета, постоји опасност у зависности од тога колико ће дуго ово трајати, пре свега војна операција", закључио је Мусабеговић.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи