Читај ми!

Који мразеви брину воћаре у чачанском крају

Варљива зима, снег у марту и ниске температуре не брину воћаре у чачанском крају, познате по узгоју квалитетне кајсије, јабуке, шљиве и другог воћа. Засади још нису процветали, а воће је у фази мировања. Више штете могу донети априлски мразеви.

У Миоковцима код Чачка Дамљановићи су резидбу обавили јесенас. Под кајсијом имају око два хектара, а скоро још толико под јабуком, шљивом и трешњом. Памте да су им воћњаци у марту били под снегом, па верују да ни ове године падавине и ниске температуре неће сметати воћу.

"Можда ове сорте Роксана, Новосадска родна, шта ја знам, Заклопачка ружа и те. Оне су мало више, али ни оне нису још у фази да ће скоро да цветају. Сад јој сигурно треба 10 дана, 15 лепих да би цветала. Ова температуре од минус три, четири степена, ја мислим да неће да јој шкоди", каже Добриша Дамљановић.

У селу Липница, где се највише гаје јабуке, многи воћари још нису завршили са резидбом. Иако је после лепих готово пролећних дана поново пао снег тврде да са тим послом неће закаснити.

"Јабука још увек може да поднесе добар мраз, али кајсије и брескве до минус 8 имало би 50 одсто штете, можда и више. За сада не бринемо, али пратићемо у наредном период да видимо како реализација иде, што се тиче цветног потенцијала и што се тиче свега. Пратићемо и ђубрење и све зависи од тога колики је цветни потенцијал", каже Јован Милетић, воћар из села Липница код Чачка.

Мишљење произвођача дели и струка. За сада разлога за бригу немају, јер у чачанском крају пупољци још нису кренули. Изузетно их је било на неким стаблима крушке, али је сво воће још увек у фази мировања. Савет је да се резидба заврши и наставе радови у воћњацима.

"Ђубрење је фаза која се сада наравно спроводи, али због ових високих цена воћари мало  калкулишу, одлажу ђубрење, али постоје формулације које се могу и касније применити. Наравно, то је пролећно прскање са којим воћари не требају да журе. Да сачекају да пупољци мало крену и да тада ураде третмане", каже др Дарко Јевремовић са Института за воћарство Чачак.

Воћари се надају да нижих температура до краја марта неће бити. Проблеме би могли донети априлски мразеви, који би сигурно нанели штету уцветалом воћу.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи