Читај ми!

Вучић: Свега има довољно, има нафте, али је питање цене

Председник Александар Вучић поручио је да нафте и нафтних деривате у Србији има довољно и да снабдевеност није проблем, већ скок цена, због чега држава и интервенише како би заштитила грађане. Поновио је да ће бити довољно и соли, шећера, уља, брашна, пшенице и кукуруза.

Србија је увела мере које су у вези са извозом пољопривредних производа након што је у понедељак била суочена са захтевом за извоз пшенице историјског нивоа, логистички несавладивог, објаснио је председник Србије Александар Вучић, након полагања камена темељца за изградњу фабрике сточне хране мађарске компаније УБМ у Адашевцима.

Поновио је да грађани не треба да брину, јер ће Србија имати и више од онога што је потребно.

Вучић је, на питање шта значи забрана извоза за пољопривредне произвођаче који имају вишкове, рекао да се то односи пре свега на велике компаније, конгломерате, а не сељаке.

Он је казао да тренутно у резервама имамо 800.000 тона пшенице и милион тона кукуруза.

Подсетио је да су годишње потребе 1,2 милиона тона пшенице, а жетва тек предстоји у августу.

"Хоћемо да избегнемо што се догодило у понедељак. Шта је прелазило преко административне линије на Мердару у историји није прешло, као и на другим прелазима. Укупан ниво захтева био је на нивоу 200.000 тона пшенице, што и логистички нисмо могли да обавимо. У једном дану смо имали захтев за извоз четвртине наших резерви. Толика је помама у региону за житарицама, а цене су отишле у небеса, и сви морају да обезбеде хлеб за становништво", објасно је председник.

Вучић је указао да је у три дана извоз јестивог уља скочио за 109 одсто.

Указао је да је речено народу да ће бити довољне количине свега и то имамо – соли, шећера, уља, брашна, пшенице и кукуруза. То су основне потрепштине за нормалан живот.

Коментаришући наводе појединих медија да пумпе имају горива за два месеца, те да ли је то дизање панике, и треба ли то да плаши људе, Вучић је рекао да имамо велике количине нафте, да Рафинерија ради све време, и да је стање у Србији боље него у великом броју земаља ЕУ, као и да држава улаже око 100 милиона евра да напуни све до врха.

"Имамо и више него што је потребно, само је питање цена, зато смо и одлучили да се одрекнемо 20 одсто акциза на гориво, а то нас месечно кошта 35 милиона евра", рекао је Вучић.

"Ако настави да расте цена нафте, ако оде на 200 долара... Ми је имамо, али је питање која ће цена да буде. Да дамо три милијарде годишње за нафту само да бисмо је субвенционисали, одакле?", упитао се Вучић.

Подсетио је да у Србији током зиме није било проблема ни са струјом, ни са гасом, а да је струја у Србији убедљиво најјефтинија у Европи, иако, каже, немамо најниже плате у Европи.

"Свега имамо довољно, људи не треба никуда да журе, да купују, али је питање колико је то терет за државу, па и за грађане у финансијском смислу", рекао је Вучић.

Вучић: Није питање осуде инвазије, већ живота наших људи

Председник је рекао да забрана увоза руских енергената није питање осуде инвазије на Украјину или не, већ питање живота наших људи.

Вучић је, на питање шта значи за нас порука одлука САД о забрани увоз енергената из Русије, као и могућност да то учини и Европа, рекао да је Америка могла да уведе забрану увоза руске нафте јер је увозила свега око 3,5 одсто својих потреба.

"Америка има довољно енергената за себе, а ипак су одмах почели разговоре са Венецуелом, обећали олакшавање санкција. Шта да ради Европа, шта ће Немачка, цела да стане? Зато је реакција немачког канцелара Олафа Шолца, који је рационалан човек, била таква да је рекао да ће се ићи ка диверзификацији извора, али да треба времена", нагласио је Вучић, додајући да ће и Србија ићи ка диверзификацији.

Вучић указао на компликовану енергетску ситуацију Србије, која је између Бугарске и Мађарске.

"Било која одлука ЕУ може да нас погоди", истакао је он и рекао да је добро што је Немачка реаговала.

Пренео је да је разговарао и са председником Ирана и многим другима.

Мађарска и Србија имају одличне економске и политичке односе

Председник је рекао да је у ери када нико никога не слуша, у времену опште политичке хистерије, добро имати госта и пријатеља као што је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто и чути поруке мира, разума и рационалног процењивања свега што се око нас збива.

"Ми смо осудили заједнички све оно што се збива у нашем окружењу, урадили све што можемо и понудили сваку врсту помоћи за најугроженије, од хуманитарне до финансијске, али морамо да бринемо и о својим грађанима", рекао је Вучић.  

Оценио је да су се у последњој деценији драматично променили српско-мађарски односи.

"Најзаслужнији за то је мађарски премијер Виктор Орбан, који је имао снажну визију искреног пријатељства са Србијом, са чим сам се сагласио и са чим се читава Србија сагласила и који је уложио много труда, енергије и напора да после деценија да не кажем непријатељства, али свакако не најближег пријатељства, изградимо односе истински партнерске и пријатељске да то осећају и грађани наших земаља", истакао је Вучић.

Додао је да је поносан на то партнерство у коме је Мађарска већи партнер као чланица ЕУ.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи