Читај ми!

Цена пшенице расте из дана у дан, житарице има довољно и за извоз и за домаће потребе

Цена хлебног зрна на берзама расте из дана у дан. Србија има довољно пшенице и за сопствене потребе и за извоз. Ипак, због догађаја у Украјини и стабилног снабдевања домаћег тржишта, током следеће недеље држава би могла да забрани, односно ограничи извоз те житарице, најавио је председник Вучић.

Грађани Србије не треба да брину да ли ће доћи до несташице хране. Залихе су више него довољне, а из врха државе стиже и најава о забрани извоза пшенице.

Председник Србије Александар Вучић каже да је Мађарска већ донела одлуку о забрани извоза пшенице.

"Ми још нисмо донели одлуку, али ја могу да вам најавим да ћемо током следеће недеље у неком тренутку такву одлуку донети, али не у потпуности забране, већ да само уз дозволу владе можете да извезете пшеницу. Али ћемо дозволити да би нам млинови радили, дозволићемо извоз брашна, јер и даље имамо више него што нам је потребно", додаје Вучић.

Обезбедиће се, како је напоменуо, не само за 100 одсто потреба Србије већ и за Албанију, Северну Македонију, Црну Гору и добар део Босне и Херцеговине. "Не траже велике количине", каже председник.

Продуктна берза: Цена пшенице из дана у дан бележи раст

На Продуктној берзи кажу да је ограничење извоза мера која треба да смири ситуацију на тржишту.

"Цена пшенице из дана у дан бележи раст на берзи. Пре избијања сукоба између Украјине и Русије, пшеница је била 30 динара без ПДВ-а, сада је већ 35 динара без ПДВ-а. Неке наше процене су да имамо око 900.000 тона или милион тона укупно, ако узмемо да нама треба 90.000 тона за брашно – имамо покривена нека четири месеца, а већ у јуну, јулу стиже нови род", наводи Милош Јањић, директор Продуктне берзе.

Жарко Галетин, агроекономски аналитичар истиче да ће извозници можда бити ускраћени за количине које би евентуално више извезли него уобичајено, с обзиром на изузетно добру цену на међународном тржишту.

"Произвођачи постижу добру цену на домаћем тржишту. Ова мера не би требало у великој мери да утиче на кретање цена на домаћем тржишту", сматра Галетин.

У Србији су јесенас пшеницом засејане рекордне површине, више од 630.000 хектара.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи