Читај ми!

Возачи не морају да праве залихе, а биће довољно и хране

У Србији нема никаквих проблема са снабдевањем нафтним дериватима и возачи не морају да праве залихе. То је саопштила Влада и нафтне компаније после гужви на пумпама, изазваних информацијама са друштвених мрежа о наводном ограничењу количина куповине горива. Тржишна инспекција ће кажу, кажњавати несависне прометнике који то раде. Већ су кажњена два власника пумпи.

Друштвеним мрежама кружила су обавештења малих приватних пумпи о ограничењу продаје деривата од 20 до 100 литара.

Тржишна инспекција проверила је пумпе у Новом Саду, Београду, Крагујевцу и Бабушници и поднела пријаве против трговаца који су ограничавали продају горива. Али, возачи кажу да их је то подстакло да стану у ред.

Контрола се наставља, а трговци који ограниче продају платиће казну од 50.000 до милион динара и суочити се са забраном бављења делатношћу до шест месеци. Из Владе поручују да никакве рестрикције продаје горива нису у плану јер су испоруке сирове нафте и деривата редовне, а и резерве се повећавају.

"Залихе су: дизела имамо за 60 дана, бензина безоловног за 60 дана, мазута имамо за 122, течног нафтнога гаса за 23 дана и керозина за 118 дана. Србија највише нафте која се прерађује у нашој Рафинерији увози са Блиског истока, део нафте се увози из скандинавских земља, а један мањи део из Руске Федерације", каже Раша Којчић, помоћник министарке рударства и енергетике.

НИС, као највећи снабдевач, саопштава да је панчевачка "Рафинерија нафте" прошле године прерадила рекордних 3,9 милиона тона сирове нафте и да су спремни да покрију и већу тражњу за горивом.

И из Удружења нафтних компанија Србије спремни су, кажу, да одговоре на захтеве тржишта.

"Једноставно тржиште је нормално снабдевено уз потрошњу коју имамо данас нема никаквог проблема. Гориво је скупо ми смо тога свесни и као последица високе цене нафте, није лако направити залихе. А свакако да се осећа раст потражње за дериватима", каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

И председник Србије је уз савет грађанима поновио да је снабдевеност српског тржишта нормална.

"Немојте да наседате на трикове, провокације и бесмислице које говоре да немамо довољно нафте, нафтних деривата, да проверавате складишта да неће бити довољно хране. Биће довољно хране, биће довољно бензина, свега што нам је потребно у будућности", каже Александар Вучић.

До средине марта важи ограничење цене деривата. Како би ублажила последице све скупљих енергената, Влада је за још 60 дана продужила и ограничење цене гаса на ниво из новембра.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи