Читај ми!

Цене расту, како се са поскупљењима боре потрошачи, а како произвођачи

Цена енергената значајно утиче на инфлацију 2022. а највише утиче на потрошаче. Стручњаци се слажу да цене расту због скупље производње, и да морају да се предузму нове мере како би се ситуација ублажила.

Готово свакодневно цене хране, воћа и поврћа у малопродаји скачу. Подаци републичког завода за статистику потврђују да су више за 6,6 одсто у односу на прошлу годину. Највише је поскупело поврће.

"Статистика јесте снимила раст цена непрерађене хране за 20,9% ту пре свега спада воће и поврће и ту су цене свежег меса. Који су ту главни фактори, први и основни фактор су светска цена хране. Други фактор на који је немогуће утицати с аспекта народне банке и не може да утиче нико а то је суша", навео је Милан Трајковић из НБС-а.

Инфлаторни притисак је велик и прелива се на потрошаче. Произвођачи дижу цене финалних производа, правдајући то поскупљењем производње.

"Чињеница је да су ти инфлаторни притисци последица раста цене енергената и раста цена хране, а актуелна ситуација са сукобом Русије и Украјине додатно доприноси том проблему. Русија је један од главних извозника енергената, а зна се да су те две земље и значајни извозници житарица", истакао је Бојан Станић из Привредне коморе Србије.

Произвођачи кажу да су свесни да поскупљења ударају на потрошачки џеп:

"Просто се суздржавам од подизања цена јер не знам ко ће онда доћи да купује, зато што и сада је врло лоша продаја."

Произвођачи кажу да је опала куповна моћ, и да је тешко зарадити дневницу.

Представници продајних ланаца објашњавају да скок цена није њихова одговорност, већ да су основ поскупљења у малопродаји поскупљења производње.

"Видимо да су марже у Србији вишеструко веће од просечних маржи у Европи. Имамо неке производе код којих је маржа и за два пута већа од произвођачке цене производа, у тим условима је апсурд говорити о маржи, то се правда у ствари, слободним формирањем цена у Србији", навео је Петар Богосављевић из удружења Заштита потрошача.

У нашој земљи поскупели су саобраћај, одећа, обућа, трошкови становања, вода, струја, гас. Влада је донела уредбе и ограничила цене основних животних намирница као и горива али, стручњаци кажу, то није довољно.

Станић очекује да то разумевање буде присутно и током новог периода важења тог ограничења како би могао да се смањи трошак производње ових производа.

"Оно што би могло и морало да се уради без икаквих посебних припрема то је смањење захватања од привреде кроз смањење пореза на додату вредност, кроз смањење акциза, кроз рационалнију организацију државног сектора у целини и државне управе, јер мислим да у том делу се налази веома велики део резерви који би требало управо сада активирати да се заштити од овог таласа поскупљења који је присутан", истакао је Петар Богосављевић, из удружења Заштита потрошача.

У свету, цене хране су највише у последњих десет година. Стручњаци сматрају да би рок трајања уредби Владе о ограничавању цена деривата и основних животних намирница требало продужити, а пошто цене и даље неконтролисано расту, према њиховим речима, треба размотрити и додатне мере.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи