Читај ми!

Шта се добија уједињењем АИК банке са Сбербанком Србија

АИК банка је постала власник Сбербанк Србија. Народна банка и АИК банка закључиле су уговор о стицању акција Сбербанке. Претходно је НБС, с обзиром на новонастале околности у пословању досадашњег акционара из ЕУ донела решење о реструктурирању Сбербанк Србија. Тиме је та банка престала да буде део банкарске групе на чијем је челу Сбербанк Беч и постала је део јаке домаће банкарске групе са снажном позицијом ликвидности, саопштила је НБС.

Куповина Сбербанке је део планиране стратегије раста. Томе је претходила и куповина банке у Словенији чиме је АИК банка постала прва српска банка која послује у Европској унији.

"Пошто смо банка која је искорачила на тржиште ЕУ апсолутно морамо да поштујемо сву регулативу и све ставове и то је препознато тако да се та наша финансијска снага и кредибилитет свакако огледају у добијању свих потребних сагласности и дозвола да би једна оваква транскација могла да се обави и од стране надлежних регулаторних тела у ЕУ и наравно од  стране наше централне банке", рекла је Јелена Галић, председница Извршног одбора АИК банке.

Припајањем Сбербанке укупна актива банкарске групе ће порасти за 1,7 милијарде евра на готово четири милијарде евра што доводи до удела од 9 одсто и шесте позиције на банкарском тржишту Србије. База ће се повећати и за 180.000 клијената.

"Све услуге које су и до сада имали, наставиће да се пружају на исти начин, нема никаквих промена, ни у условима тих услуга ни у условима производа", каже Галићева.

Уједињење АИК банке са традицијом дугом 50 година и Сбербанке која је у прошлој години остварила значајан раст вредности кредитног портфолија и раст депозита од чак 30 одсто, додатно ће допринети стабилности српског банкарског тржишта.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи