Читај ми!

Рат и економија – поред возача из Србије, озбиљан проблем имају и пољопривредници

Украјина није међу главним спољнотрговинским партнерима Србије, али са робном разменом од око 319 милиона долара годишње сарадња није занемарљива. Према подацима Привредне коморе Србије, око 70 одсто укупног увоза из Украјине су гвожђе и метали, затим дрво и производи од дрвета, машине, а извозили смо минерална ђубрива, подне покриваче, аутомобилске гуме, хартију, картон, бели лим, лекове. Украјина је била и пречица до Русије.

Помоћ је најпре потребна возачима камиона из Србије, које је почетак сукоба затекао у Украјини или на неком од граничних прелаза те земље са Румунијом, Мађарском и Пољском. Понестаје хране, воде, новца и горива.

Владе Лужанин из компаније "Еуролајн" наводи да имају од 30 до 40 возила српских фирми са робом која иде из Руске Федерације према Србији.

"Са украјинске стране, они достављају возачима храну, тако да то није проблем сада. Возачи су безбедни", истиче Лужанин.

Власник и директор концерна "Србоекспорт" Мирослав Николић каже да је за сада транзит кроз Пољску проходан.

"Иде се на Белорусију, па до Русије. Велике су колоне, дуго се чека на границама, али јако је пуно информација и дезинформација и не знамо шта нас очекује у наредним данима", напомиње Николић.

Превозници нису једини који већ осећају последице

У Комори су успоставили контакт са већином шпедитерских фирми и покушавају да помогну возачима камиона који су блокирани и у наплати потраживања. Али нису превозници једини који већ осећају последице.

Стручњаци сматрају да је руско-украјински сукоб две аграрне силе долио уље на ватру на глобално тржиште хране, већ уздрмано поремећеним ланцима снабдевања, протекционистичким мерама које су неке земље уводиле и немоћи Светске трговинске организације да то спречи.

Тако је Русија увела квоте на пшеницу, ограничила извоз минералних ђубрива и амонијум-нитрата, што је уз растућу цену гаса утростручило цену минералног ђубрива.

Проблем за пољопривреднике

Агроекономиста Жарко Галетин каже да наши произвођачи имају озбиљан проблем да заснују пролећну сетву, да прихране озиме усеве минералним ђубривима.

"Сва је прилика да ћемо имати редуковану агротехнику, која ће на крају крајева резултирати слабим приносима. У коначном исходу, све то може довести поново до раста цена пољопривредних производа", додаје Галетин.

Једно од решења је проналажење алтернативних добављача сировина и других тржишта за пласман производа, али то не може да се деси брзо и лако.

ПКС припрема предлог мера за помоћ

Михаило Весовић из ПКС-а каже да тај период мора некако да се превазиђе.

"Неке компаније ће бити директно угрожене и њихово тренутно пословање ће бити угрожено, зато се мора наћи модел да превазиђу овај проблем", додаје Весовић.

Комора припрема предлог мера за помоћ најугроженијим предузећима, који ће упутити Влади. У међувремену, савет привредницима је да буду опрезни у слању и уговарању нових испорука робе.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи