Читај ми!

Може ли цена гаса достићи 2.000 долара и да ли Србија има разлога за бригу

Сукоби у Украјини су тренутно утицали на светске берзе. Прво је нафта прешла психолошку границу од 100 долара по барелу, а онда су и цене гаса, уз смањене испоруке, скочиле за 35 одсто на европском тржишту. Јелица Путниковић, главна и одговорна уредница портала "Енергија Балкана" истакла је да Русија нема конкуренцију и да Европа око 40 одсто гаса и 30 одсто нафте увози из Русије и да би, ако би се то прекинуло, имала проблема. Оценила је да Србија има довољно резерви енергената и да, за сада, нема разлога за бригу.

Русија је један од највећих добављача енергије на свету. Према подацима из CIA Vorld Factbook, она је други највећи извозник сирове нафте на планети, после Саудијске Арабије и највећи извозник природног гаса, далеко испред другопласираног Катара.

Јелица Путниковић је истакла за РТС да Русија нема конкуренцију и да Европа око 40 одсто гаса и 30 одсто нафте увози из Русије и да би, ако би се то прекинуло, имала проблем.

"Ми смо видели чим су кренуле ове ратне ситуације у Украјини, гас је поскупео на европским берзама, међутим после је цена пала. Опет ћемо видети како ће ићи даље. Оно што је позитивна информација је да је саопштено из Русије да они настављају са испорукама", рекла је Путниковићева. 

Додаје и да су из Европе рекли да се плаше да ће цена расти. Оцењује да би, у зависности од развоја ситуације, цена гаса могла да порасте што би угрозило и грађане и привреду, али  се и нада да ће на крају, како је рекла, сви сести за преговарачки сто.

Да ли ће гас достићи цену од 2.000 долара

Каже да је била једна врста претње из Русије да би гас у Европи могао да достигне 2.000 долара за 1.000 кубних метара.

"То је једно глобално тржиште и не може сад да се каже да само Европа купује гас и нафту, цене расту на светском тржишту у зависности. Прво Русији се не исплати да обустави испоруку гаса. У време Совјетског Савеза, у време гвоздене завесе, када је био Хладни рат, СССР никада није обуставио извоз гаса. Једино за време Другог светског рата нису хтели гас да продају Хитлеру", подсетила је Путниковићева.

Нада се да ће тај економски аспект бити и на једној и на другој страни преовлађујући у односу на политику, јер је најбитније да људи имају гориво за грејање за саобраћај, за транспорт.

Русија може да се окрене азијским земљама

Руска Федерација има највеће светске резерве природног гаса, оне чине 24 одсто укупних светских резерви и углавном се налазе у Сибиру. Подаци говоре да у наредних 10 до 15 година неће бити алтернативе руском гасу.

Путниковићева наводи и да су сви, иначе, најављивали да ће цене гаса мало да падну када прође грејна сезона. Међутим, привреда у Азији јача и они имају све веће потребе за гасом који стиже у танкерима, то је тај течни природни гас.  

Сматра да би Русија могла да се окрене да своје енергенте продаје Кини и другим азијским земљама. Ту су и Јапан и Индија који имају огромне потребе за енергентима.

"Нико не каже да Северни ток 2 неће прорадити"

Објаснила је да Северни ток 2 није ни прорадио, што значи да су европски купци прошлог лета на време наручивали гас од Русије и напунили складишта не би било ни приче да недостаје гаса и да Европа има проблем.

"Северни ток 2 је баш и изграђен због сигурности снабдевања у неком наредном периоду. И мислим да је то пролонгирано док се не заврши ова криза с Украјином. Нико не каже: неће тај гас никад прорадити."

С друге стране, како истиче, није само Гаспром улагао у тај гасовод него и европске компаније, што значи да је то директан удар на буџет њихових компанија.

Да ли Србија има разлога за бригу

Истакла је да "Банатски двор" сада није пун али да има довољно резерви гаса.

"Оно што ја знам, а и чуло се од званичника, увози се гас да би се обезбедиле додатне резерве, тако да буде довољно за грејање. Ми се не снабдевамо преко Украјине имамо правац из Турске. Увозе се и додатне количине, чули смо да су обезбеђена додатна финансијска средства, тако да нама не прети несташица гаса. Ми сада чекамо да видимо каква ће бити ситуација када се буде правио нови дугорочни уговор", рекла је Путниковићева.

Додала је да нафте имамо за више од месец и по дана и да је то, једноставно, процес на који нас тера ЕУ.

Навела је да земље Европске уније траже да се у резервоарима има нафте за 61 дан.

"Нисмо још стигли до тога али имамо за месец и по дана.  Подсетићу да поред НИС-а у Србији бензинске пумпе имају европске компаније и они имају већ приступе снабдевању сировом нафтом и могу да нам доставе деривате, тако да нема разлога за бригу", закључила је Путниковићева.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи