Читај ми!

Путниковић: Србија обезбеђена гасом до јуна, не зависимо од транзита преко Северног тока и Украјине

Јелицa Путниковић, уредницa портала "Енергија Балкана", наводи да је Србија до јуна безбедна што се гаса тиче. Не зависимо од транзита ни преко Северног тока ни преко Украјине и ми смо безбедни, а цена ће зависити од политичке ситуације, навела је Путниковићева.

Берзе су осетљиве и реагују на сваки сигнал. Тако је северноморска нафта типа Брент, која је међународни стандард на нафтном тржишту, у јучерашњем трговању у једном тренутку достигла 99,38 долара за барел, што је седмогодишњи максимум. Међутим, онда је тржиште реаговало на процену да је мало вероватно да ће први пакет америчких и европских санкција Русији значајније пореметити снабдевање и цена европске нафте Брент се стабилизовала на 96,92 долара, док се америчка нафта продавала за око 91,97 долара по барелу.

Јелицa Путниковић, уредницa портала Енергија Балкана, рекла је за РТС да се ситуација мења из часа у час, а поскупљење нафте не одговара ни Америци ни Европи, док Русија, ако не прода своју нафту у Европи, продаће је неким другим купцима у другом делу света по вишим ценама.

У Калифорнији је цена горива на историјском максимуму. "Руски гас смета Америци одавно, пропао је 'Јужни ток' јер је Америка лобирала у Бугарској и они су одустали од изградње", навела је Путниковићева додајући да се руски гас не може надоместити другим гасом у Европи.

Према њеним речима, политичари у Европи нису у дослуху са привредницима јер није само "Гаспром" улагао у "Северни ток 2" већ су и европске компаније улагале 50 одсто. То су чиниле да би могле да зараде, а сада је то мртав капитал", истакла је Путниковићева.

Напомиње да су процене да ће Европи до 2030. бити потребно 800 милијарди кубних метара гаса, сада је то 500 милијарди.

Како је рекла, ако политичарима у Европи и Америци није циљ да изазову кризу, треба да се договоре.

"Русима је стало да продају своју робу, они никада нису сами обуставили испоруку, вероватно неће ни сада, обично су купци отказивали", навела је.

Каже да је Русија направила мрежу са новим гасоводима да снабдева Европу као свог најближег купца.

Немачки министар економије Роберт Хобек јуче је изјавио да Немачка може без руског гаса. Истовремено, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је на Твитеру критиковала Европу да је и даље превише зависна од руског гаса и да би морала више да улаже у обновљиве изворе енергије.

Путниковићева коментарише да Немачка не може без руског гаса.

Када је реч о Србији, наводи да је Србија до јуна безбедна. Не зависимо од транзита ни преко Северног тока ни преко Украјине и ми смо безбедни. А цену ће диктирати политичка ситуација", закључила је Путниковићева.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи