Читај ми!

"Појас и пут", сарадња упркос пандемији

Будућност Србије и региона мора да се гради на узајамној сарадњи и подршци и уз помоћ највећих економија света међу којима је Кина, једна је од порука првог београдског "Think Tank" скупа у организацији Института "Појас и пут". Упркос пандемији, трговинска размена Србије и Кине расте па је та земља, тренутно други највећи трговински партнер Србије.

У 2021. још седам земаља прикључило се иницијативи "Појас и пут" која тренутно броји 145 чланица. Активно сарађује и са 32 међународне организације, чиме подсећају кинески партнери, постаје вредна платформа за међународну сарадњу.

"Друштва у којима брзина промишљања и учења јесте мања од брзине промена немају могућност да преживе. Од данас па надамо се много година у заједничкој будућности ми овде окупљени смо показали спремност да пројектујемо будућност, дајући смернице градитељима у нашим владама, на универзитетима, у компанијама и друштву", навео је Бојан Лалић, директор Института за појас и пут.

У време пандемије императив иницијативе постала је и одржива привреда.

"Сарадња Кине и Србије је одличан пример вин вин сарадњи. Према статитстици кинеске сарадње, трогивна је повећана за 52,5 одсто у односу на исти период прошле године, чиме је Кина постала други највећи партнер, а напредак је и у области инфраструктуре" каже Тиан Јишу, министар саветник у Амбасади НР Кине.

Пример сарадње Србије и Кине су инфраструктурни пројекти попут недавно завршене деонице ауто-пута Милош Велики или дела брзе пруге Београд-Нови Сад. У ресорном министарству најављују и заједнички рад на решавању комуналних проблема.

На канализационе системе данас у Србији није прикључено близу 50 одсто становништва, а мање од 10 одсто становништва обухваћено је неким степеном пречишћавања отпадних вода. Еколошки пројекат "Чиста Србија" подразумева да се у наредних пет година у Србији изгради 7.000 км канализационе мреже и више од 250 постројења за прераду отпадних вода", навео је Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

На првој конференцији коју је организивао Институт за "Појас и пут", подршка учесницима стигла је и путем видеолинка из кинеских провинција Џеђанг и Фуџијан. Институт за "Појас и пут" формирали су Влада Србије, Привредна комора Србије и Универзитет у Новом Саду.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи