Читај ми!

Београд и зими међу најпосећенијим дестинацијама, шта је заједничко домаћим и страним туристима

У београдским хотелима и хостелима, осим страних, има и домаћих гостију. Заједничко им је то што не журе да одмах виде све туристичке атракције, млади су и воле да путују. Ових дана тешко је у Београду изнајмити стан на дан или неколико дана.

Београд до сада зими није био међу најпосећенијим туристичким одредиштима, али судећи по скоро попуњеним хостелима, и то се променило. Углавном су то млађи људи који долазе са различитих страна света.

Двадесетпетогодишњи Илијес из Туниса је први пут у Србију, у Београд, стигао је пре два дана.

"Нисам још увек обишао места али имам неколико идеја шта бих волео да видим. Случајно сам сазнао за Београд, пре сам био у Турској два пута, а први пут сам у Србији", наводи Илијес.

Двадесетчетворогодишњи Никита је дошао из Русије. Наводи да је у Београд дошао јер воли да путује и обилази различита места како бих стекао нова искуства и видео нешто другачије. 

Међутим, странци нису једини гости у овом хостелу. Стефан Жупањац дошао је из Краљева.

"Игром случаја, задња четири месеца сам у Београду у хостелима јер сам живео овде током  студија. Шта рећи о овом граду, а да није већ речено осим да је диван. У хостелу сам тренутно јер је врло тешко наћи стан ових дана. Занимљив је живот у хостелу ако је неко вољан да мало више себе да другима. Занимљиво је упознавати људе различитих култура, стекао сам и неке добре пријатеље из Британије и Француске", наводи Жупањац.

Све више се издају станови – приватност приоритет 

Ипак, они који имају више новца одлучиће се за хотел или стан јер су цене повољне, а комфор и приватност су приоритет. У Туристичкој организацији кажу да у Београду има највише хотела са 4 звездице и да смештај у њима није скуп за стране туристе.

Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда, од појаве короне бележимо једно значајно померање ка приватном смештају.

Како кажу из Туристичке организације, Београд се лако прилагођава тржишту, па се све више издају и приватни станови. Зашто је Београд атрактивна туристичка организација, јасно је одавно.

"Ми смо људи који направе добру атмосферу, медитеранског типа, а живе на континенту, све се то лепо уклопи у овај амбијент и посебност овог града. Ми се управо враћамо са сајма у Истанбулу, ми смо на том сајму један од кључних градова, а опет у конкуренцији градова и земаља имамо то задовољство да нам турски министар туризма и културе отвара сајам и одмах дође код нас на штанд", наводи Поповић.

Који су адути београдског туризма 

Пандемијска путовања су профилисала туристе, па су то углавном млађи људи, али се навике и оно што желе да виде у Београду углавном не мењају. Атмосфера, кухиња, ниже цене, главни су адути. Скадарлија је једно од незаобилазних места.

"Има гостију из целог света, поготово код нас у ресторану има разних националности. Код нас увек долазе, наравно да моји конобари причају са њима они су одушевљени и што је најинтересантније јако су одушевљени нашом музиком коју уопште не разумеју", наводи Милица Петковић, менаџер ресторана.

Још је рано прогнозирати колико ће туриста бити ове године. То не зависи само од туристичке понуде. Пандемија је, нажалост, у претходне две године поприлично ограничила путовања.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи