Читај ми!

Почиње изградња брзе саобраћајнице Шабац–Лозница

У Новом Селу код Лознице, у присуству председника Србије Александра Вучића, обележен је почетак изградње брзе саобраћајнице Шабац–Лозница дужине 55 километара, на коју грађани Подриња и Мачве чекају деценијама.

Брза саобраћајница Шабац–Лозница део је пројекта изградње ауто-пута Рума–Шабац–Лозница.

Председник Александар Вучић је истакао да ће пут Рума–Шабац бити готов до краја септембра следеће године, што значи да ће се за годину и по дана од Београда до Шапца стизати за максимално 45 минута, а од Београда до Лознице за сат и десет минута.

"То ће додатно подићи цео подрињски крај и за туризам, и све друго. Значајно ће оснажити и Мачву", рекао је Вучић и најавио да ће компанија "Минт", која у Лозници запошљава око 500 људи, доћи и у Шабац.

Подсетио је да у Лозници ради и "Адијент" који запошљава више од 1.300 људи.

"Све смо те фабрике ми довели, али су мале плате у Лозници и Шапцу. На томе морамо да радимо, да доведемо још неког инвеститора, и то вишег ранга, да бисмо подигли плате", рекао је Вучић.

Информисали су га да је завршено и 66 одсто радова на мосту преко Саве, у оквиру изградње ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума–Шабац–Лозница, што такође ради азербејџански "Азвирт".

Председник је констатовао да "Азвирт" ради квалитетно и све завршава на време.

"Ако успемо да до Лознице све завршимо у септембру 2024, то је стварно невероватно. То нико није сањао. Онда остаје да видимо шта ћемо за Зворник, ка Љубовији и Бајиној Башти, да градимо магистралу, да подигнемо и тај крај, мада је тешко јер уз Дрину нема много места", рекао је Вучић.

Додао је да ће након завршетка радова на путу Рума–Шабац–Лозница, пут од Лознице до Новог Сада уместо два сата, ако сада, трајати сат.

"Ако ово завршите на време, то је велика ствар, орден да добијете", констатовао је Вучић.

Обележавању почетка радова присуствују и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, амбасадор Азербејџана Камил Хасијев, градоначелник Шапца Александар Пајић, градоначелник Лознице Видоје Петровић, в. д. директора "Коридора Србије" Александар Антић, в. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на ауто-путу Рума–Шабац и брзој саобраћајници Шабац–Лозница, закључен је 19. новембра 2019. године са азербејџанском компанијом "Азвирт".

Повезивање Срема, Мачве и западне Србије

Укупна дужина деонице је 77 километара, од чега је ауто-пут Рума–Шабац 22 километра, а деоница Шабац–Лозница, која ће бити изграђена у профилу брзе саобраћајнице, 55 километара.

Изградња ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница један је од приоритетних задатака у друмском транспорту, с обзиром на то да је реч о пројекту који је важан за развој и повезивање Срема, Мачве и западне Србије и Војводине, али и овог дела Србије са регионом, пре свега са БиХ.

Укупна уговорена цена радова од Руме до Лознице је 467,5 милиона евра, а од Шапца до Лознице 247,5 милиона евра.

Између Шапца и Лознице ће се, након изградње ове деонице, путовати најдуже пола сата уместо сат времена.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи