Читај ми!

Мислите и о финансијском здрављу, неко је сам себи генерал и каже - од сутра ћу овако

Примећен је повећан броја превара усмерених на кориснике платформи за електронску трговину. Душан Узелац са сајта Каматица рекао је за РТС да нема преваре без похлепе – када видите да је нешто јефтино ту је увек неки трик који се дешава. Грађани који купе нешто онлајн а не добију оно што су видели на интернету сматрају се преваренима, напомиње Узелац.

Републичка агенција за електронске комуникације и поштанске услуге РАТЕЛ, као сектор који се бави информационом безбедношћу, упозорава да је примећен повећан број превара усмерених на кориснике платформи за електронску трговину. Реч је о преварама усмереним на оглашиваче.

Душан Узелац са сајта Каматица рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да то није новина, електронска трговина расте, а преваре нису карактеристичне само за онлајн трговину.

Одговарајући на питање како долази до превара, Узелац истиче да нема преваре без похлепе, када видите да је нешто јефтино ту је увек неки трик.

"Ово нису баш те преваре, ово сам наменио крупнијим преварама, ово су ситне преваре. На интернету најчешће оглашавате једно а добијете друго, представља се фотографија на интернету. Можете искористити другу фотографију, фотографије се улепшавају на свим друштвеним мрежама, улепшавају се људи, производи, услуге, у том смислу грађани који купе нешто а не добију оно што су видели сматрају се преваренима", објаснио је Узелац.

Заштита потрошача

Према његовим речима, највећа заштита је да се ми заштитимо, јер је најгоре када се ослањамо на то да ће нас неко други заштитити.

Постоје ефикасни механизми који нас штите, рекао је Узелац и навео пример плаћања картицама које је врло ефикасно.

"Многи мисле да је лако да вам узму паре са картице. Чак и да могу да вам узму паре са картице, јако је тешко да се извуку са тим. Није проблем како опљачкати банку него како побећи са пленом. Много је теже то извући, и на тој страни су ригорозне контроле, сваки ко има тај процесор плаћања – картица онлајн пролази кроз строге тестове да би добио то", напомиње Узелац.

Десет година уназад купујем онлајн, а пре 15 година наручио сам неке ствари из Кине и преузео сам ризик, каже Узелац.

Доспева прва рата за порез на имовину 

У пореском календару за фебруар стоји да прве обавезе доспевају већ сутра. Реч је о подношењу пореске пријаве и плаћање пореза на премије неживотних осигурања за претходни месец. Оно што нас највише занима, су порези за имовину, доспева прва рата за ову годину. Решења ће стићи тек током године.

Новина и најбољи савет је да данас постоји могућност да се провере обавезе на порталу локалне пореске управе.

Ако се старији не сналазе, довољна је лична карта са цертификатом, нека замоле неке од млађих, каже Узелац.

Без обзира на то да ли умемо или не, овај механизам ће бити доступнији, схватићемо да нема потребе да одлазимо негде да то завршимо, подвукао је Узелац.

Како попунити рупе у буџету

Јануар је добар за финансијски прст на чело, мислите о финансијском здрављу, мислите мало и о летовању, рекао је Узелац.

"Планирање је увек исти одговор и није страшно, замислите суму за летовање, видите одакле и крените одатле, грађани мисле да је неопходно да имате програме, папире. Управљање финансијама је опуштено, постоје неке вештине које можете да унапредите и то се једном ради", каже он.

Како користити кредит

Сматра да је кредит добра ствар ако знате како се користи.

Узелац каже – упознајте себе, различити људи различито функционишу са финансијама, неко је сам себи генерал и каже: од сутра овако, неко каже од сутра овако па се промени, неко користи кредит да присили себе да буде финансијски одговоран.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи