Читај ми!

Са машином за ласерско сортирање воћа ваљевско предузеће осваја тржишта

Користећи средства ИПАРД програма, фабрика "Це та фруит" модернизовала је прераду воћа, па је постала један од наших највећих извозника смрзнуте јагоде, малине, вишње и шљиве на европско тржиште.

Дејан Тодоровић у Суботици код Коцељеве на три хектара узгаја шљиву и друго воће. Све плодове продаје ваљевском предузећу "Це та фруит", које у том селу има модерну фабрику за замрзавање и прераду воћа.

"Већ 20 година предајемо купину, малину, шљиву хладњачи. Значи нам јер је близу. Успешно сарађујемо и задовољни смо", каже Тодоровић.

Српско-немачка фирма велики производни погон има и у Котражи код Лучана. Годишње откупи око 10.000 тона воћа.

Сврстала се међу највеће прерађиваче и извознике смрзнутог воћа из Србије.

Да би задржали лидерску позицију, средствима из ИПАРД програма купили су машину за ласерско сортирање воћа, вредну 42 милиона динара.

Живана Тодоровић, директорка и сувласница "Це та фруит" каже да је фирма сто одсто извозно оријентисана, те да су ИПАРД средства користили за набавку нове "Сортекс" машине која је убрзала процес производње.

"Добили смо бољи квалитет производа и помогла нам је у освајању нових тржишта. Планирамо да и убудуће користимо ИПАРД програме за набавку још савременије опреме", каже Тодоровићева.

Воће купују на територији целе Србије. Све замрзнуте количине продају тржиштима Немачке и Аустрије, а од прошле године и Америке.

Верољуб Матић, председник Скупштине општине Коцељева истиче да је најважније за ту општину, као и државу, што је реч о извоз од сто одсто. "Сто одсто девиза остаје држави јер нема контра увоза", каже Матић.

"Це та фруит" запошљава 110 радника. Пре 20 година, производили су тек 300 тона смрзнутог воћа.

Идући у корак са савременим технологијама и користећи ИПАРД програме, овде очекују повећање производње и нове купце из земаља Европске уније и Америке.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи