Читај ми!

Уз малу помоћ државе, Богдановићи богатији за нове чокоте и нове сорте врхунског вина

Иако је међу малим и неразвијеним општинама, Мало Црниће издваја знатна средства за развој пољопривреде. Највише улаже у сточарство, али види перспективу и у виноградарској производњи. У селу Кула, породица Богдановић, уз подршку локалне самоуправе, својим новцем и државним субвенцијама завршава инвестицију вредну 300.000 евра, изградњом нове винарије.

Александар ће за неколико дана у својим виноградима резидбом започети овогодишње радове. Од пролетос Богдановићи су богатији за неколико хектара, а нови чокоти планирани су и за ову годину.

У старим засадима већ одлично рађају ризлинг, смедеревка, шардоне и мерло. Све то ће се од јесени прерађивати у новој винарији, са барик салом и рестораном.

"У јуну завршавамо комплетну инвестицију и у септембру, када буде берба, планирамо да преместимо опрему и тамо да радимо. Из пројекта субвенција државе добили смо инокс бурад, дрвену бурад барик и комплетну опрему - пресе, муљач и све остало", наводи Александар.

Александру су адути француске сорте грожђа, док су сестра и зет љубитељи домаћих. Планирају да засаде још петнаестак хектара. Акценат је на купажама и врхунском вину.

"Виноград смо посадили прошле године у априлу. Ту постоје две сорте - тамјаника црна и бела. Живимо и радимо у Београду, а у блиској будућности планирамо да се преселимо овде, због посла, због винарије и због винограда", истиче Тања Сарић.

Мала и неразвијена браничевска општина издваја знатна средства пре свега за сточарство и ратарство. Наставак виноградарске традиције у селима види као нова упошљавања и развој винског и транзитног туризма.

"Ово је само један добар пример како уз малу помоћ државе могу млади да се задрже на селу, чак и више од тога, ово је и наговештај да неко ко је напустио своје место и општину има наговештај да се ту и врати. У земљи, али и у Европи у порасту је производња вина и морамо да тражимо своје место", каже председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић.

Породична винарија у селу Кула, нова је дестинација на браничевском туристичком путу ка хомољским лепотама, бањама и историјским локалитетима.  

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи