Читај ми!

Почела градња фабрике електричних мотора Нидек у Новом Саду

Изградња фабрике електричних мотора јапанске Нидек корпорације почела је у Новом Саду, у присуству председника Србије Александра Вучића који је рекао да је долазак Нидека фантастичан успех и да је тешко било довести таквог инвеститора. Фабрика ће бити изграђена у Индустријској зони Север 4, на Каћком путу.

Како је раније најављено, Нидек планира да у Србију доносе инвестицију вредну укупно две милијарде евра, а са производњом би требало да почне крајем 2022. године. Због тога градња ове фабрике у Новом Саду представља једну од највећих инвестиција у нашој земљи.

Најављено је и да ће фабрика за потребе аутомобилске индустрије у првој фази запослити 300 људи и да ће се простирати на 26.000 квадратних метара.

Циљ је да фабрика Нидека у Новом Саду буде централна база за производне активности групе у Источној Европи и седиште компаније, као и за предузећа у Нидек групи, од којих се за више њих, такође, планира долазак у Србију.

Та инвестиција је у складу са "Иницијативом за сарадњу са Западним Балканом" на којој јапанска влада тренутно ради у односу на нашу земљу и друге регионе, те је јапанска компанија добила велику подршку и од јапанске и од српске владе.

За годину дана биће завршене фабрике Нидек и Тојо у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће та јапанска фабрка, као и фабрка Тојо Тајерс у Инђији, бити завршене за годину дана.

Вучић је рекао да се завршетак тих фабрка поклапа са обележавањем 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Јапана.

Председник је казао да ће бити завршен и пројекат одсумпоравање у ТЕНТ-у у Обреновцу, који је значајан за животну средину.

Истакао је да је долазак Нидека фантастичан успех и да је тешко било довести таквог инвеститора.

Председник је за главног и извршног директора Нидек корпорације Ђун Секија рекао да је човек чудесне енергије и захвалио му што присуствује полагању камена темељца за фабрику у Новом Саду.

Вучић је скренуо пажњу да је Секи навео инвестицију од 250 милиона евра, што је тренутно договорено, али да је њему пре обраћања у два наврата рекао да спремају инвестицију у Европи од 1,5 милијарди евра, од чега ће чак милијарду бити у Србији.

Председник истиче да такве компаније доносе најбољу и иновативну технологију. Рекао је да је за Србију овај инвестициони пројекат важан указујући да Нидек прави моторе, за које није ни знао да постоје.

"Све то прави Нидек, и све ће да се прави кроз ових неколико фаза у Србији", подвукао је Вучић.

Рекао је да је председник компаније Секи рекао шта је прва фаза, најавио кратко другу фазу, а онда следе трећа, четврта и пета, које су све фазе будућности за Србију, што доноси и Војводниј и Ном Саду велике приходе у будућности, што ће омогућити да се више улаже у путеве и водововну мрежу, еколошке пројекте. 

Нидек планира ширење у Србији, уложићемо пуно новца

Главни и извршни директор корпорације Ђун Секи изјавио је да Нидек планира да се шири у Србији и Европи, као и да ће уложити у нашој земљи пуно новца и отворити велики број радних места.

"Овде ћемо инвестирати огроман новац и отворити још пуно радних места. Желимо да допринесемо развоју Србије", поручио је Секи.

Каже да је компанија прошле године достигла рекордних 50 милијарди долара и да ће ове године та цифра бити још већа.

"Наставићемо да растемо у будућности и зато нам је потребна нова локација. Желимо да се ширимо и у Србји и на европско тржиште и зато смо овде", нагласио је Секи.

Амбасадор Јапана Такахито Кацумата оценио је да је изградња фабрике корпорације Нидек у Новом Саду почетак брилијатне будућности и иновација за Нидек и Србију.

Амбасадор је на почетку изградња фабрике електричних мотора јапанске Нидек корпорације захвалио председнику Александру Вучићу за показивање лидерства и на уложеним напорима да обезбеди позитивну пословну средину за инвестиције и компаније.

Амбасадор Јапана изразио је уверење да ће Нидек са 1.000 запослених искористити предности Новог Сада и Србије за производњу квалитетних производа.

Амбасадор је нагласио да је компанија Нидек упркос пандемији и тешким околностима успела да започне отварање фабрике на овим просторима.

"Србија је дестинација за инвестирања", закључио је он.

У Европи се повећава потражња за високо ефикасним моторима једносмерне струје без четкица и сродним производима за возила кућне апарате услед пооштравања прописа о заштити животне средине и строжим захтевима за смањењем емисије угљендиоксида за путничке аутомобиле у европским земљама.

Нидек је светски лидер у производњи свих врста електромотора са највећим уделом на светском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове.

Церемонији полагања камена темељца присуствовали су извршни директор Нидек корпорације Ђун Секи, амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата, министарка привреде Анђелка Атанасковић, директор фабрике "Нидек Електрик Мотор Сербиа" Марко Ивовић, покрајински премијер Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару