Читај ми!

Караван кренуо у помоћ предузетницима, како најлакше дигитализовати пословање

Нови Сад је први од пет градова који је обишао "Дигитални караван". Експерти Наледа ће помоћи малим предузетницима у вези са новим системом фискализације, безготовинског плаћања и могућностима које пружа трговина путем интернета.

Андријин фризерски салон је већ дуго дигитализован, а за нове фискалне касе су већ спремни.

"Ми већ имамо касу која подржава то. Само ће се софтвер променити и наставићемо нормално да радимо", каже власник салона Андрија Никитовић.

Од идуће године све трансакције из његове радње на фискалним касама, путем интернета, биће одмах видљиве Пореској управи.

Списак делатности које имају овакву касу је проширен, прелазни период је до 1. маја, а за субвенције државе до сада се пријавило 35.000 предузетника.

Министар финансија Синиша Мали истиче да држава покрива набавку нових фискалних уређаја и њихово увођење.

"Такође дајемо сто евра за сваки продајни објекат, дајемо сто евра за сваки фискални уређај. Иначе, последњих недаља за све оне који се пријаве сваке недеље ми те субвенције већ исплаћујемо", поручује министар финансија.

Од 1. јануара помоћ и на сајту за предузетнике 

Уз караван, Налед ће привредницима помоћи и путем портала preduzetnistvo.gov.rs, који ће бити постављен од 1. јануара.

Виолета Јовановић, извршна директорка Наледа каже да пре свега желе да поставе један порески календар који ће привреднике информисати о доспевању њихових пореских обавеза, о таксама и накнадама које су у обавези да плате, о инспекцијском надзору, односно о свему ономе што је кључно за један мали бизнис.

Пројекат "Мали бизнис информатор" спроводи се уз подршку Британске амбасаде.

"Ми ћемо помоћи да поставе свој бизнис на електронску мапу, да користе нове технологије и да продају преко интернета", поручила је амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд.

Продаја преко интернета је још један од циљева "Дигиталног каравана", јер према статистици, у Србији само на 2.500 домаћих сајтова може да се купује преко интернета.

До краја новембра караван ће посетити Ниш, Крагујевац, Крушевац и Ваљево.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи