Читај ми!

Сетва пшенице се приводи крају, са којим проблемима су се суочили ратари

Јесења сетва пшенице у Србији приводи се крају. Само на подручју пет општина Средњег Баната биће засејано на око 55.000 хектара, 15 одсто више него прошле године.

Марко Реновица из Зрењанина млади је пољопривредни произвођач који је по завршетку Пољопривредног факултета одлучио да се бави пољопривредном производњом. Ове јесени пшеницу је засејао на површини од 120 хектара, што је његов вишегодишњи просек.

Цео посао је обавио у оптималном року, па је пшеница већ изникла, а он истиче бројне проблеме који су пратили сетву.

"Оно што би главно навео као проблем то је раст инпута у производњи пшенице – гориво, семе, ђубриво, све је имало значајан раст у односу на претходну годину, тако да калкулација коју моје колеге и ја имамо доноси доста неизвесности. И даље не знамо шта ће бити са минералним ђубривом са ценом минералног ђубрива, а оно што је можда и важније од цене то је доступност минералног ђубрива, јер постоје одређени проблем сада приликом набавке рецимо азотних ђубрива које планирамо да утрошимо почетком наредне године. Уреу и ан као основне носаче приноса, данас је врло тешко набавити без обзира на то што смо спремни да платимо и далеко вишу цену него што је била у претходним годинама", каже Марко Реновица.

У протеклих десетак дана на овом подручју пало је у просеку стотину литара кише по квадратном метру, што је успорило завршетак сетве, истичу у Пољопривредној стручној служби Зрењанин.

"Близу смо 95, 96 процената, споредне су парцеле остале не посејане, разлог томе је киша која нас је омела у претходне две недеље, а оно што је препорука да произвођачи сачекају да се површински слој осуши и да повећају количине семена сразмерно броју дана са којим касне са сетвом", наводи Кристина Салапура, директорка ПСС Зрењанин.

Чим то дозволе временске прилике, ратари ће наставити са сетвеним радовима, тако да се већ током овог викенда може очекивати и завршетак најважнијег посла ове јесени.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи