Читај ми!

Робу на тезгама можете плаћати и картицама – које су прве "дигитализоване пијаце"

Први пут у Србији купцима је омогућено да на пијацама купљено воће, поврће и друге производе могу да плате брже и лакше платним картицама. Каленић, Ђерам и Палилулска пијаца прве су "дигитализоване пијаце" у главном граду. Саша Дулић, помоћник директора Пореске управе за информативне и комуникационе технологије, наводи за РТС да се на тај начин излази у сусрет закупцима који лакше могу да продају своју робу, али и купцима да могу без готовине да пазаре.

У петак је почело пријављивање локација продајних објеката пореских обвезника у оквиру новог система фискализације. То се ради преко портала Пореске управе – е-Порези.

"До јутрос је већ око 400 пореских обвезника поднело тзв. пријаву за пријаву пословног објеката. Заступљена је цела Србија и очекујемо да ће негде око 137.000 пореских обвезника пријавити своје пословне објекте", наводи Саша Дулић и додаје да је то први предуслов и први корак у увођењу новог система фискализације.

"Прво што Пореска управа жели је да направи један регистар свих оних места где се врши продаја односно свих оних места на којима ће убудуће бити инсталирани фискални уређаји", наводи гост Јутарњег програма.

Како каже, пријављују се сви они који имају трговање, односну трговину са физичким лицима без обзира на њихов формалноправни статус.

Објашњава да се не ради само о пијацама већ и о осталим продајним објектима који имају своју адресу, затим покретни пословни простор, на пример аутобус у међуградском саобраћају, затим веб-трговина, портал на коме се обавља веб-трговина, и четврта врста је аутомат – аутомати за продају кафе, грицкалица, пића и слично. 

У међувремену се припремају нови или дограђују стари фискални уређаји, уз одговарајући софтвер каса није неопходна, довољан је и мобилни или таблет. Уз велику новину и могућност да порески обвезници у то постепено улазе. 

Трошкове у вези са новим моделом покрива држава – сто евра у динарској противвредности за свако продајно место и додатних сто евра за сваки фискални уређај.

За субвенције за набавку сада потребне опреме привредници могу конкурисати од 15. октобра до 31. јануара. 

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи