Читај ми!

Мали: Држава исплатила минималац за 66.000 радника у туризму

Министарство финансија данас је исплатило још једну пуну минималну зараду запосленима у туризму, угоститељству, рентакар агенцијама и туристичким водичима, изјавио је министар Синиша Мали.

"То је нешто мало изнад две милијарде динара, а ради се тачно о 12.153 привредна субјекта са скоро 66.000 запослених", рекао је Синиша Мали за Танјуг.

"Подсетићу вас да смо и прошлог месеца уплатили пун износ минималне зараду за све њих, а од почетка године за све запослене у приватном сектору три пута по пола минималне зараде. Било је ту преко 1,2 милиона радника који су три месеца добијали помоћ", казао је Мали.

Министар финансија је подсетио и на друге врсте помоћи државе становништву и запосленима, као што су 30 евра за све пунолетне грађане који су се пријавили, затим 3.000 динара за оне који су били вакцинисани до краја маја, помоћ грађанима на територији Косова и Метохије и то 100 евра за све и 200 евра за оне који су незапослени.

"Све што смо обећали исплатитли смо у динар и у дан, и ту није крај. Ми ћемо до краја овог месеца исплатити пету рату за ауто-превознике. Да вас подсетим, 600 евра по аутобусу добијају сви ауто-превозници у Србији, дакле секторска помоћ за све који су били најугроженији од пандемије корона вируса", рекао је Мали.

Министар је најавио још 50 евра за најстарије грађане у септембру, у новембру преосталих 30 евра за све пунолетне грађане, а у децембру додатних 20 евра, и наредне године у фебруару и марту још додатних 20.000 динара за сваког пензионера.

"Охрабрују резултати у јуну и јулу, имамо суфицит у буџету, добре су нам, стабилне, јавне финансије, новца имамо и као што видите, овај трећи пакет спроводимо у дан, спроводимо у динар. Зато имамо резултат који имамо, зато смо избегли те сценарије затварања производних капацитета и отпуштања запосених. Тога нема у Србији и очекујемо већ сада до краја године минимум 6,5 одсто стопу раста нашег БДП-а, што за грађане Србије значи да можемо да издвојимо више новца за повећање плата и пензија, упркос пандемији корона вируса и упркос највећој економској кризи", рекао је минстар Мали.

Он је оценио да је то све сјајан резултат и огроман успех за све грађане Србије.

"Правимо историју. Градимо ауто-путеве, никада се није градило више километара нових ауто-путева. Асфалтирамо регионалне и локалне путеве, градимо болнице, исплаћујемо помоћ грађанима и привреди. Дакле, у доба највеће економске кризе и ове пандемије изазване корона вирусом Србија показује да је апсолутни лидер у овом региону", нагласио је Мали.  

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи