Читај ми!

Министарство: Енергетска транзиција је план развоја а не гашења радних места

Енергетска транзиција не значи ни нагло затварање термоелектрана ни губитак радних места, већ пре свега доношење плана до 2050. године који ће обезбедити да Србија има довољно енергије, а што подразумева и инвестиције у изградњу нових енергетских капацитета и отварање нових радних места, саопштило је Министарство енергетике.

Да би се Србија нашла међу добитницима енергетске транзиције, Министарство рударства и енергетике, заједно са свим другим надлежним институцијама, припрема планове и стратегије који омогућавају да делују правовремено, да планирају рад електрана до 2050. и обезбеде да Србија има довољно енергије у деценијама испред нас, наводи у саопштењу.

Истиче се да насупрот томе стоје нетачна и злонамерна тумачења ових намера, са циљем да се из нечијих личних или политичких интереса изазове страх код радника ЕПС-а да ће сутра остати без посла, а термоелектране угашене преко ноћи.

"Они који процес енергетске транзиције, у којем се налази не само Европа већ читав свет, покушавају да у Србији подрију већ у самом почетку, у фази планирања, показују да не желе добро ни највећим енергетским компанијама ни њиховим запосленима", наводи Министарство рударства и енергетике.

У саопштењу се истиче да је истина да енергетска транзиција значи планирање, као и велике инвестиције у нове енергетске капацитете. 

Инвестиције подразумевају и нова радна места која ће се отварати због изградње и управљања новим хидроелектранама, гасним електранама, соларним електранама, ветроелектранама, и другим електранама које користе ОИЕ, као и у производњи пратећих технологија, компоненти и опреме, наводи Министарство.

Читав овај процес није отпочео нити ће се десити преко ноћи, већ се њиме управља плански и стратешки, у договору државе, предузећа, синдиката и запослених, као што смо радили и у случају поделе делатности и издвајања "Електродистрибуције Србије" из ЕПС.

"На исти начин, заједно са синдикатима правићемо и планове рада електрана до 2050. који подразумева и постепено смањивање производње електричне енергије из угља", наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике. 

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи