Читај ми!

Хемијска и прехрамбена индустрија – мотори лесковачке привреде

Протекла година и поред епидемије коронавируса посебно је била успешна за хемијску и прехрамбену индустрију. Настављено је смањене незапослености која је у Лесковцу најмања у последњих неколико деценија. На тржишту рада је 12.566 особа, 8.500 мање него у јануару 2015. године.

Празници су донели краткотрајни заслужени предах и заустављање појединих производних линија. Иза лесковачког "ДЦП Хемигала" је физички напорна, али финансијски добра година.

Корона је пореметила планове и производњу усмерила искључиво ка децинфекционим средствима. Радило се даноноћно, посебно пролетос.

"Обим производње је драстично скочио, али оно што је истрпело је развој нових производа где нисмо имали довољно времена и енергије да се посветимо томе, а имали смо планова у вези са развојем", каже власник лексковачке фабрике "ДЦП Хемигал", Игор Денић.

Како је навео. у финансијском смислу компанија је имала за 35 одсто већи профит у односу на 2019. годину, док се прозивело за 2.158 одсто више дезинфекционих средстава.

Увећана производња и нова улагања отвориле су и десетак нових радних места.

Тридесетогодишњи Иван Митић до посла је дошао у јеку првог таласа коронавируса.

"Овде има посла, поред мене је запослено још младих људи", каже Митић.

Уз хемијску индустрију, увећани промет, улагања и нова запошљавања бележи и прехрамбена индустрија. До посла су долазили и радници у производним погонима, шивачи, грађевинци, трговци. Упркос тешкој години за угоститељски и туристички сектор, незапосленост је смањена за нешто више од два одсто.

Марија Стевановић из лесковачке филијале Националне службе за запошљавање истиче да се на тржишту радне снаге на подручју Јабланичког округа бележи пад укупног броја незапослених у односу на претходну 2019. годину, за 2.863.

Ширење производних капацитета

Готово сви страни инвеститори који послују у лесковачкој котлини прошле године ширили су производњу, највише британски "Аптив". 

Начелник Градске управе Лесковаца Милош Цветановић каже да је то довело до повећања прихода од пореза на зараде за око 90 милиона динара у буџету града.

"У 2021. години очекујемо нове инвестиције. У питању су инвестиције домаћих компанија, нарочито фабрике 'Дитс' која се убрзано гради на простору некадашњег 'Југекспреса' као и инвестицију домаће фабрике ''Статовац' у простору Зелене зоне поред 'Аптива'", наглашава 

За шест година у Јабланичком округу број незапослених смањен је за 14 000. Поједина занимање већ су дефицитарна.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи