Читај ми!

Момировић: Ускоро тендер за набавку брзих возова за пругу ка Будимпешти

Решени су проблеми са страним извођачима у изградњи брзе пруге од Београда до Новог Сада и она ће као приоритетан пројекат бити завршена до краја године, изјавио је министар грађевинарства Томислав Момировић, истичући да ће до тада путем тендера бити набављени и брзи возови.

На питање да прецизира од кога ће бити набављени брзи возови који могу да иду 200 километара на сат, министар је рекао да ће то зависити од тендера.

"Врло брзо ћемо потписати и меморандум са нашим кинеским партнерима, али оно што је нама важно јесте да ти возови буду по европском стандарду и да одговорају најквалитетнијим возовима који се возе на европским пругама. То мора да буде до краја године", рекао је Момировић током обиласка радова на брзој прузи код Земуна Поља.

Министар је рекао да је одлучио да прво градилиште које ће посетити ове године буде брза пруга ка Будимпешти, односно друмски надовжњак у изградњи у Земун Пољу, због значаја тог пројекта.

"Сада се налазимо на деоници Београд - Стара Пазова, где раде кинески партнери. Ту је феноменални надвожњак од 295 метара дужине и 18 метара ширине", рекао је Момировић.

Захвалио је извођачима јер су, каже одржали динамику и нису стаили ниједан дан.

Министар је поручио да немамо више времена да чекамо ниједан дан и да морамо још офанзивније да реализујемо пројекте.

"Приоритет број један је да завршимо ову пругу до краја године. Имали смо доста проблема, у почетку је и кораона кочила, али мислим да смо успели да превазиђемо све проблеме. Председник је морао да се укључи да би погурао неке ствари и натерао извођаче да поштују уговор. То је сада све иза нас", казао је министар.

Београд и Нови Сад никад неће бити ближи, нагласио је Момировић.

Kазао је да ће у оквиру тог пројекта бити изграђен и надвожњак код Батајнице и други надвожњаци, железничке станице и сва друга железничка инфраструктура.

Упитан колико ће коштати карта од Београда до Новог Сада за вожњу брзим возом и да ли је рађена нека студија исплативности тог пројекта, Момировић је рекао да ће пруга свакако бити исплатива, јер ће за само два или два и по сата моћи да се стигне до Будимпеште, као и да ће због тога бити много више туриста и инвестиција у нашој земљи.

Министар је казао да је у овом тренутку још рано говорити о томе колика ће бити цена карте.

Помоћница министра грађевинарства Анита Димоски је рекла да наравно да постоје све потребне студије, па и та о исплативности, пошто ниједан пројекат не би могао да се уради без неопходне документације и студија.

Момировић: Докапитализација "Ер Србије" питање националног достојанства

Министар Томислав Момировић изјавио је да је докапитализација авио компаније "Ер Србија" била питање националног интереса и достојанства, да се, каже, у најтежим временима за авио саобраћај подржи то предузеће.

Момировић је истакао да на годишњем нивоу "Ер Србија" држави доноси много новца, заслужна је за долазак великог броја страних туриста у нашу земљу, као и за долазак "Вансија" на београдски аеродром.

"Ер Србија је донела много новца држави и питање је националног достојанства да у овим временима који су најтежи за авио саобраћај ми њих подржимо и докапитализујемо", рекао је Момировић.

Истакао је да након докапитализације очекује да ће "Ер Србија" наставити да доноси бенефите грађанима и српској привреди, али и да ће у овим тешким околностима успети да се рашири и покрије сегмент тржишта које ће друге компаније напустити.

"Очекујем да ће за годину или две бити једна од водећих компанија, не само у региону него и шире", нагласио је Момировић.

Поручио је и да ниједна озбиљна држава није током пандемије оставила своје националне авио превознике "на цедилу", те да, истиче, то није учинила ни Србија.

Момировић је подсетио и да је "Ер Србија" одиграла битну улогу током пандемије коронавируса када је довезла наше грађане са различитих светских дестинација и медицинску опрему.

 

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи