Читај ми!

Пиротски опанак има само једну ману

Од мале радионице у којој је неколико радника производило опанке, пиротски "Тигар" је за 85 година израстао у највећу фабрику гумене обуће на Балкану. У погонима "Тигра" производи се обућа за специјалне јединице широм света, а ове недеље из Пирота креће први камион са чизмама за војску Шведске. Тигар је и даље у власништву државе, а запошљава 1.200 радника.

Да чизма главу чува могу да вам потврде у "Тигру", јер се овде свакога дана произведе на хиљаде пари гумене обуће за војску, полицију и ватрогасце широм света. Обућа се деценијама израђује искључиво ручно.

"Сваки пар гумене обуће има много делова. То прође много руку наших радника, вредних људи, који праве да фабрика живи и постоји дуги низ година", наводи Јасмина Мијалковић, директорка производње.

Свакога дана морам да припремим 5 до 7 хиљада пари обуће за извоз. Није много тежак посао, солидна је плата и може да се заради", каже Александар Савић, најбољи радник "Тигра".

"Ја радим више од 15 година у овој фирми, зарада је солидна, увек може и боље. Сви се ми трудимо да наш посао што боље радимо", истиче Бранкица Станковић, најбоља радница "Тигра".

За протеклих 85 година најзначајнији "Тигров" производ је пиротски опанак који се извози у све балканске земље, Јапан и Сједињене Америчке Државе. Тигровци у шали кажу да опанак има само једну ману – јако га је тешко поцепати.

Опанак и модерну гумену обућу спаја врхунски квалитет.

"Наша обућа може да трпи и минус 40 степени, када се ради о обући за скандинавске армије, а са друге стране имамо и ватрогасну обућу са којом можете да идете кроз отворени пламен", истиче Владимир Илић, генерални директор "Тигра". 

Све три "Тигрове" фабрике, упркос проблемима због пандемије, у другој половини ове године, бележе раст производње.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи