Читај ми!

Михајловићева: Промене у начину пословања “Србијагаса” и ЕПС-а неопходне, директори да поштују одлуке Владе

Промене у начину пословања "Србијагаса" и "Електропривреде Србије“ су неопходне, јер хоћемо да имамо модерна, успешна и моћна предузећа, рекла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. Директори јавних предузећа морају да спроводе одлуке Владе Србије, додала је Михајловићева.

Зорана Михајловић каже да не може држава стално да дотира новац и покрива дугове, хоћемо предузећа која ће бити регионално позната по успешности, а не по проблемима.


"Нема ту личних односа, директори јавних предузећа морају да спроводе одлуке Владе Србије, а мој задатак је да те реформе спроведем и енергетски сектор учиним стабилним и јаким", изјавила је  у јутарњем програму ТВ Прва потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике,  Зорана Михајловић, саопштло је Министарство за рударство и енергетику.

Михајловићева је рекла да у "Србијагасу" мора да се одвоје делатности транспорта и дистрибуције гаса, јер та предузећа немају лиценцу за рад.

"Формирали смо радну групу да помогнемо 'Србијагас' у спровођењу промена. Kада то урадимо, имаћемо јасне информације о инвестицијама, како се спроводе, колико су исплативе, имаћемо уређено пословање и јавне набавке, по нашим законима и међународним обавезама, а предузећа ће добити лиценце за рад. Нема времена за чекање, држава је само у 2019. преузела губитке 'Србијагас' у износу од 1,2 милијарде евра", рекла је она.

Михајловићева се осврнула и на реформисање ЕПС-а, рекавши да се морају одвојити делатности производње и дистрибуције струје, као и да тренутне инвестиције овог предузећа у износу од 600 милиона евра нису довољне.

"Дистрибуција годишње прави губитке од 250 милиона евра. Морамо да поправимо ствари да би ЕПС био регионални играч. Јер, ЕПС ће градити хидроелектране на Дрини, мора да буде моћан и јак, а тренутне вредности пројеката од 600 милиона евра су јако мале. Очекујем да дистрибутивна делатност у оба предузећа добије лиценце за рад најкасније до априла 2021, а да у 2021. видимо колико ћемо улагати у дистрибутивну мрежу да бисмо смањили губитке. И да се више улаже у животну средину, у коју је ЕПС до сада уложио само 350 милиона евра", поручила је она.

Потпредседница Владе појаснила је да промене у начину пословања ЕПС-а не значе отпуштање радника нити приватизацију овог предузећа.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи