Читај ми!

Одбор за финансије прихватио више пореских и финансијских закона

Одбор Скупштине Србије за финансије у начелу je прихватио више финансијских и пореских предлога закона који ће се наћи на дневном реду сутрашње седнице Парламента. Међу њима су предлози закона о дигиталној имовини и о фискализацији, као и измене закона о враћању одузете имовине и обештећењу.

После скупштинске расправе, одбор за финасије прихватио је и предлог закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, о акцизама, о порезу на добит правних лица, о порезу на доходак грађана и о порезу на додату вредност.

На списку су и измене закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, о тржишту капитала, о јавној својини, као и предлог закона о потврђивању Споразума о заједничким набавкама медицинских средстава, којим се Србија у том послу прикључује државама чланицама ЕУ.

Славица Савичић из Министарства финансија рекла је да је изменама Закона о враћању одузете имовине и обештећењу предвиђено да се обештећење до 1.000 евра исплати одједном у новцу до 31. марта наредне године у односу на одлуку Владе о емисији обвезница.

Изменама тог закона се, каже, дефинишу кораци и датуми када ће се обвезнице емитовати.

Изменама Закона о акцизама предлаже се доношење средњорочног плана постепеног повећања акциза на цигарете од 2021. до 2025, повећањем за 1,50 динара по паклици сваких шест месеци.

"Кроз постепено повећање акциза требало би да се достигне минимални ниво опорезивања предвиђен стандардима ЕУ од 90 евра на 1.000 комада цигарета, односни минимум 1,80 евра по паклици. Садашњи ниво износи 70 евра на 1.000 комада цигарета", рекла је Савичићева и навела да ће акцизе бити повећане и за течност за пуњење електронских цигарета.

Изменама закона о порезу на добити правних лица уводи се у систем опорезивања капиталног добитка у вези са дигиталном имовином и инвестиционим фондовима, док је изменама Закона о порезу на доходак грађана предложено повећање неопорезивог износа зараде са садашњих 16.300 динара на 18.300 динара месечно.

Савичић каже да су измене Закона о порезу на додату вредност предложене ради усклађивања са другим законима, али и прописима ЕУ, као и због унапређења пословног амбијента, а да је изменама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање продужено важење олакшица за запошљавање нових радника.

Навела је да се изменама Закона о јавној својини, на предлог локалних самоуправа, за годину дана продужава рок за упис права својине над непокретностима које користе.

Помоћник министра финансија Филип Шанивић каже да би измене Закона о тржишту капитала, између осталог, требало да обезбеде већи обим трговања и бољу понуду квалитетних финансијских инструмената на тржишту капитала у виду корпоративних обвезница.

Одбор је прихватио и измене Закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта "Београд на води".

У начелу је прихваћен и Предлог закона о утврђивању гарантне шеме као мера подршке привреди за ублажавање последица пандемије корона вируса.

Одбор је прихватио и Предлог закона о потврђивању Финансијског уговора Повезане школе у Србији између Републике Србије и Европске инвестиционе банке.

Реч је о 65 милиона евра за унапређење образовања.

 

субота, 19. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи