Читај ми!

Вучић: Спремни смо и да повећамо удео власништва у "Ер Србији"

Председник Александар Вучић поручује да ће држава не само помоћи "Ер Србији" у овим кризним временима већ, ако буде потребно, и докапитализовати националну авио-компанију. Председник Вучић најавио је да ће пензионери 17. децембра добити помоћ од 5.000 динара. Влада Србије ускоро ће расписати конкурс за директоре јавних предузећа.

"Што се тиче 'Ер Србије', не само да ће да опстане, него ћемо имати довољно снаге и знања, ако буде потребно да ми докапитализујемо и преузимемо већи проценат (власништва). То није никакав проблем. Ер Србија ће бити успешна авио-компанија и понос Србије на сваком месту у свету", истакао је Вучић, одговарајући на питања новинара.

У "Ер Србији" 51 одсто је власник држава, а 49 одсто компанија "Етихад" из УАЕ.

"Слушам данима нападе око Ер Србије и то углавном долази из наше земље. Мени није јасна мржња према свему што је наше", истакао је Вучић и подсетио да Немачка помаже своју Луфтханзу са девет милијарди евра, и то уз услов да отпусте 25.000 људи.

Одакле потреба тих људи да буду против свега што је наше, запитао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће пензионери 17. децембра добити помоћ од 5.000 динара.

"Они то заслужују, а Србија то себи може да приушти. Знам колико то њима много значи посебно онима који имају пољопривредне или најмање пензије, они који имају пензије до 30.000, испод просека републичке пензије", указао је он.

Вучић је истакао да је то подршка и помоћ пензионерима, којима је, иначе, захвалан што су се дисциплиновано и одговорно понашали, као и на свему што су, истиче, увек чинили – што су најпре изградили земљу и што се данас понашају тако и толико одговорно.

"Молим све нас да мало више водимо рачунам о њима. Погледао сам бројке од последњих седам дана, годишта људи који су преминули. То су три четвртине или четири петине наших родитеља, старији људи. О њима морамо да посебно водимо рачуна", апеловао је он.

Стопа раста ће бити између 5 и 6 одсто

Председник Србије одбацио је критике бившег гувернера НБС Дејана Шошкића и истакао да је сигуран да ће стопа раста следеће године у Србији бити између пет и шест одсто.

Коментаришући оцену бившег гувернера НБС Дејана Шошкића да не постоје услови да стопа привредног раста следеће године достигне шест одсто и да неће прећи три одсто, Вучић је навео да плус три јесте недостижна бројка али за Шошкића и његово време и власт.

Како је рекао, Шошкић је постао гувернер НБС када је евро био 75 динара, а када је отишао, после само три године, евро је био 118 динара, док је динар од 2012. године, када је дошло до промене власти, до данас стабилан, на 117 динара за евро.

"Плус три је недостижна бројка за Шошкића и његово време и власт, а сигуран сам да ће бити између пет и шест. То само од нас зависи, колико вредно будемо радили и енергично приступили свим пројектима", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Каже да је Шошкић био гувернер земље која је имала најнижу стопу привредног раста од минус 3,1 до плус 1,6, што је био максимум.

Вучић је рекао да су ММФ и Светска банка рекле да ће Србија завршити ову годину на минус 3 одсто, па поправиле на -2,5 одсто, а да ће, како је рекао, Србија годину завршити боље од минус један.

"На крају се резултати мере, резултати се виде. То само говори да им никада струка није била важна, већ политика и острашћеност и мржња… Онда ће да кукају за 2022. годину, онда ће рећи неће бити плус пет него плус три. Губитници ће увек да проналазе изговоре и ствари представљају лошим и ружнијим", рекао је Вучић.

Ускоро конкурс за директоре јавних предузећа

Председник Вучић је изјавио да ће Влада Србије ускоро расписати конкурс за директоре јавних предузећа.

Вучић је подсетио да је статус "вршилаца дужности директора" једна од сталних примедби у извештајима Европске комисије и додао да је уверен да ће Влада Србије добро завршити тај посао.

"То је једна од аномалија која се помиње у извештају Европске комисије и зато сада радимо на томе. Ускоро ћемо ићи на конкурс за све директоре јавних предузећа, то је била моја молба члановима Владе и сигуран сам да ће влада то да спроведе", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на констатацију новинара да 22 предузећа још увек имају статус "вршилац дужности директора", упркос критикама из ЕУ.

На питање упућено министарки рударства и енергетике Зорани Михајловић да ли се сусрела са директорима "Србијагаса" и "Транспортгаса", Вучић је одговорио да их је данас обоје позвао на састанак и да је замолио директоре јавних предузећа да имају коректан однос према министру.

"Не мора да буде љубави и најближих односа, већ да функционишу на професионалан начин, јер ако тако не буде, онда ћемо прибегавати другим мерама", рекао је Вучић.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи