Читај ми!

Мајкл Мишел о Белој књизи: Прилив страних инвестиција у Србији опао, али број запослених остао исти

Због пандемије коронавируса, прилив страних инвестиција у Србији опао је за око 30 одсто ове године, али компаније су наставиле несметано да раде и задржале су запослене, оценио је гостујући у Јутарњем дневнику, Мајк Мишел, председник Управног одбора Савета страних инвеститора. У Србији послује око 120 страних компанија, које су за 18 године инвестирале преко 36 милијарди евра.

Мајкл Мишел каже да је Савет страних инвеститора у Белој књизи, која пружа смернице о томе како боље пословати у Србији, међу приоритете навео дигитализацију привреде.

"Видели смо да је у последњих осам месеци урађено оно што се уради за пет година. Поторшачи све више користе елеткронске услуге, користи и их влада, и то све више, дакле, постоји потреба потрошача да користе дигиталне услуге и верујем да ће нови фоксу бити како побољшати пословно окружење у Србији", истако је Мишел.

Кад је реч о страним инвестицајама, њихов прилив је ове године због несигурности коју је изазвала епидемија опао за 30 одсто.

"И следећа година ће донети нижи прилив страних инвестиција, важно је да се фокусирамо на то како бизнис може да се развија кроз реформе које би привукле више страних инвеститора. Очекујемо да ће и следећа година бити тешка имајући у виду ниво несигурности", наводи председник Управног одбора Савета страних инвеститора.

Према његовим речима, највише пажње усмерено је на реформе и блиску сарадњу с владом.

"Успели смо да обезбеднимо да послови теку и да то не утиче на запошљавање. Сада гајимо велики оптимизам да ћемо у сарадњи с владом, кроз реформе наставити запошљавање. Инвестиције ће можда мање долазити, али ниво запослености које држе страни инвесититори остаје исти. Не очекујем ту драматичне промене", закључује Мајкл Мишел.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи