Читај ми!

Бесповратна средства на рачунима младих пољопривредника у децембру

Две и по хиљаде младих пољопривредника добиће бесповратну помоћ државе пре краја децембра. На конкурс расприсан пре готово годину дана јавило се њих 5.500, а на ранг листу која је објављена на сајту Управе за аграрна плаћања успело је да уђе њих 2.500.

Јован Лазаревић у Кујавици узгаја лековиту биљку ангелику. Мастер инжењер заштите биља, производњу усавршава и на докторским студијама, а уз помоћ државе купиће нове пољопривредне машине.

"Докторираћу на овој биљци, то је и тема мог истраживања, конкретно сузбијање корова, пошто је то један од највећих проблема у целокупној производњи. Поред обавеза на факултету желим да помогнем, овде, просто, није лако али мора да се ради", истиче Јован Лазаревић.

На конкурс за бесповратна средстава јавило се 5.500 младих, нешто мање од половине успело је да од државе добије субвенцију - 75 одсто планираног улагања. Предност су имали школовани пољопривредници. Листа је објављена на сајту Управе за аграрна плаћања.

"Изузетно ми је драго да су на овом конкурсу остваривали велики број бодова људи који имају завршене велике школе, и то је у суштини један од примера како треба радити, јер укључење младих и школованих људи у пољопривреду, значи да ће допринети сеобухватном развоју земље", указује Младен Минић из Удружења "Млади пољопривредници Србије".

Због недостатка радника, највише младих пољопривредника одлучило се за набавку механизације. Максималан износ подстицаја је милион и по динара.

"Сви би требали да добију новац тамо негде пред Св. Николу. Оно што је јако важно, доста њих је из девастираних подручја, нама требају тамо млади људи, и требају нам у пословима воћарство, повртарство и сточарство где треба физчка снага, где млади људи највише требају", напомиње Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

За младе пољопривреднике, издвојено је два пута више новца него претходних година. Утрошак добијених средстава, у обавези су да оправадају у року од 90 дана.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи