Читај ми!

Михајловић: Неопходно брже реструктурирање "Србијагаса"

Mинистарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је, на састанку са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, да је у процесу евроинтеграција Србије и отварања Поглавља 15 неопходно и брже реструктурирање "Србијагаса".

Потпредседница Владе истакла је и да је циљ да се рударски и енергетски сектор реформишу, зарад повољнијих услова пословања и нових инвестиција, наводи се у саопштењу министарства.

"Kао што смо то урадили и у грађевинарству, хоћемо да дигитализујемо ове секторе, уведемо е-енергетику и е-рударство. Оно што је такође неопходно у процесу наших евроинтеграција и отварања Поглавља 15, јесте брже реструктурирање "Србијагаса". Нема оправдања да се касни са акционим планом за спровођење реструктурирања и да се исти не достави Европској комисији", рекла је министарка.

Михајловићева је овом приликом рекла да су рударство и енергетика од велике важности за даљи привредни раст Србије и могу играти важну улогу у повећању БДП-а, те поздравила потписивање Декларације о зеленој агенди за западни Балкан, јер је циљ да овај сектор постане зелени.

"За нас је зелена агенда и улагање у нове технологије и зелену енергетику кључно за развој зелене економије. Посебно када је реч о енергетској ефикасности, важно је да усагласимо законски оквир са ЕУ регулативама и да успоставимо одржив начин финансирања ове области", истакла је мнистарка.

Према њеним речима, за Србију су енергетска безбедност и обезбеђивање диверзификације праваца и сигурност извора снабдевања кључни. 

"Томе ће, свакако, допринети пројекат изградње гасне интерконекције између Србије и Бугарске и хвала ЕУ на подршци у овом пројекту", рекла је Михајловићева.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је енергетски сектор кључан за постизање зелених циљева Србије договорених са ЕУ и регионом, посебно прелазак са фосилне на обновљиву енергију, развој већих инвестиција у енергетску ефикасност и енергетску диверсификацију. 

"Сектор такође има огроман економски потенцијал. ЕУ и Србија имају снажан портфолио сарадње у различитим секторима, укључујући изградњу гасног интерконектора Србија-Бугарска. Имамо солидне и позитивне резултате у сарадњи са министарком Михајловић. Настављамо интензивно да сарађујемо и сада када је задужена за други ресор", поручио је Фабрици.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи