Читај ми!

Како је временска непогода утрла пут ка пословном успеху

Последњих деценија млади привредници покушавају да промене слику српског пољопривредног извоза – да продају сировине које касније увозимо као готов производ, замене извозом прерађеног воћа и поврћа. На тај начин зарада је већа, а тиме и мотив младима да остану на селу и развијају производњу.

Пре шест година на имању Глигоријевећа град је уништио 90 одсто рода црне рибизле и буквално их натерао да промене начин рада.

"Мајка је предложила да покушамо да прерадимо воће које је преостало, тако да смо пробно урадили сок од црне рибизле", каже Александар Глигоријевић из Дивчевића.

Проба из невоље наредне године претворила се у намерну производњу. Да би се њихови сокови разликовали од других на тржишту и придобили више купаца, одлучили су да их сладе искључиво багремовим медом.

"Предузетништво на селу је велики изазов и с обзиром не то да смо ми таквог неког духа, то нас и вуче, јер јако је тешко у овим условима спровести то у дело", прича Ана Глигоријевић.

Вера Глигоријевић истиче да је неопходно много рада и труда.

"Проблем око струје, пута, воде, много тога да би млади опстали овде", додаје Глигоријевићева.

Другарство из школске клупе Александар и Никола већ четири године учвршћују кроз ортаклук. Од малог породичног бизниса живе две породице.

"Где је Ацо задужен за финансије, ја сам задужен за изградњу бренда. Ана и моја супруга су задужене за то да 'Србери' сокови буду примамљиви купцима стилски, а Вера је ту као највећа подршка", наводи Никола Марковић из Београда.

Малим али одлучним корацима корачају у будућност доказујући да договор кућу гради, спремни да се радом и упорношћу суоче са свим тешкоћама.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи