Читај ми!

Да ли ће ИТ извоз и даље бити већи од извоза малина

Стратешки план улагања у стартап екосистем је дугорочно и добро постављен у програму Владе Србије, оценио је за РТС Небојша Ђурђевић, директор Иницијативе "Дигитална Србија". Сматра да је неопходно променити Закон о девизном пословању и омогућити српским компанијама повољнији положај у односу на глобалну конкуренцију.

Наставак дигитализације је један од приоритета Влада Србије. Небојша Ђурђевић наглашава да у том плану има веома позитивних ствари које су дугорочне и добро постављене, а једна од њих је стратешко улагање у стартап екосистем.

Ђурђевић је истакао за Јутарњи дневник да се тај план фокусира на развој компонената које су кључне да би у наредних пет година тај стартап екосистем, који има велики потенцијал, могао да буде одржив за приватне инвестиције и да настави сам да расте.

Изменити Закон о девизном пословању

Навео је и да би требало да буду у плану, а сада их нема и то кочи дигиталну економију, промене у Закону о девизном пословању. Оценио је  да тај закон уноси много оптерећења за српске компаније  да их доводи у неповољан положај у односу на регионалну и глобалну конкуренцију и да, како је указао, практично онемогућава увођење иновативних модела и пракси које су већ уобичајене у свету.

"Има решења, верујемо да основни проблеми могу да се реше и то би довело до повећања девизних прилива, због тога што би се повећале стране инвестиције али и приходи наших компанија које долазе из иностранства", сматра Ђурђевић.

ИТ сектори различито погођени пандемијом 

Очекује да ће и даље бити већи приход од извоза ИТ услуга него од извоза малина. Рекао је да је ИТ сектор такође погођен пандемијом, али и да ту има разлика.

Истакао је да има неких сектора, као што је гејминг, где је дошло практично до великог раста, јер људи седе код куће и  више се забављају али да, с друге стране, оне ИТ компаније које су везане за путовање, угоститељство, имају велики пад.

"Међутим, све укупно због тога што пандемија очигледно траје, види се један глобални тренд да бар по питању компанија, улагања се настављају и оне ће искористити овај период да унапреде своје системе и припреме се за следећи производ, што знаћи да има посла у ИТ компанијама за тај сектор", закључио је Небојша Ђурђевић.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи