Читај ми!

Мали: Преузимање Комерцијалне банке готово до краја године

Трансакција преузимања Комерцијалне банке од стране словеначке НЛБ биће затворена до краја године, изјавио је Танјугу министар финансија Синиша Мали и додао да је држави већ исплаћено око 60 милиона евра кроз дивиденду.

Исплата заосталих дивиденди је један од услова за затварање трансакције.

"У оквиру трансакције, у буџет Србије треба да се слије око 400 милиона евра од приватизације Комерцијалне банке. Ми смо пре пар дана већ добили део дивиденде исплаћене од Комерцијалне банке, око 60 милиона евра", навео је министар Синиша Мали.

Од добијених 60 милиона евра или око седам милијарди динара, 3,7 милијарди динара односи се на уговорну обавезу да се пола добити за прошлу годину расподели кроз дивиденду.

Мали је подсетио да је НЛБ банка дала најбољу понуду за Комерцијалну банку и истакао да се та трансакција полако приближава крају.

"Највећи део сагласности из целог региона је већ прибављен и остаје још само сагласност Европске централне банке и на основу тога сагласност НБС. Очекујем да ћемо у наредних пар недеља и те сагланости добити како бисмо завршили и затворили трансакцију до краја године", рекао је министар.

Мали каже да ће та приватизација бити добра за буџет државе, јер се и од тог новца подижу плате и пензије.

"Очекујем да се ова трансакција заврши и да Комерцијална банка добије новог власника до краја године и онда држава остаје само са једном банком у свом власништву, Банком Поштанска штедионица", рекао је он.

Приватизација Комерцијалне банке била је, како је рекао, део споразума са ММФ-ом који истиче крајем године.

Србија ће поред 387 милиона евра за 83,2 одсто акција у власништву државе до завршетка преузимање приходовати више од 450 милиона евра, пошто ће добити приход од камате по стопи од два одсто годишње за период од 1. јануара 2020. које је НЛБ обавезна да исплати.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи