Читај ми!

Србија заинтересована за наставак сарадње са ММФ-ом

Мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић разговарала је преко видео-линка са шефом делегације Мисије Међународног монетарног фонда Мартејном о спровођењу петог и последњег актуелног аранжмана "Инструмент за управљање политикама", који Србија има са овом институцијом до јануара 2021. године, и даљим могућностима сарадње.

Брнабићева је истакла да је Србија заинтересована за наставак сарадње са Међународним монетарним фондом и након истека актуелног аранжмана, наглашавајући да оваква сарадња најбоље промовише Србију као економски стабилну државу и пожељно тржиште за улагање.

Шеф Делегације ММФ-а Јан Кес Мартејн истакао је да је веома задовољан чињеницом да држави није неопходна финансијска подршка, и да би према томе наредни аранжмани могли бити саветодавног карактера.

Када је реч о привредном расту у 2020. години, Мартејн је истакао да постоји макроекономска стабилност, да је Србија напредовала више од првобитних пројекција чиме је показала, упркос тешким условима пандемије, стабилност и могућност брзог опоравка. Указујући на овакве показатеље, истакао је да у наредној години очекује још бржи опоравак привреде.

Мандатарка је истакла да ће наредној влади приоритет бити програм „Србија 2025", јер су њиме обухваћени сви кључни инфраструктурни пројекти. Према томе, како је објаснила, планирана је још већа активност у грађевинском сектору и наставак изградње великих инфраструктурних пројеката, што ће позитивно утицати и на повећање привредног раста.

Најављујући улагања у пољопривреду, Брнабићева је истакла да нарочито охрабрује привредни раст тог сектора који ће, како се очекује, ове године бити пет одсто.

Ана Брнабић је истакла је да је "значајна подршка и ИТ индустрији", у којој види велики потенцијал и која тренутно учествује са готово шест одсто у укупном БДП-у државе. Нагласила је да је више него јасно да наша економија треба да буде заснована на знању и иновацијама, што подразумева већа улагања у образовање, науку, иновације и нове технологије.

Саговорници су се сагласили да су капитална улагања апсолутни приоритет, као и да је неопходно задржати фискалну дисциплину у буџету за наредну годину. Када је у питању наставак сарадње са ММФ-ом најављено је да ће договори ускоро бити и конкретизовани, по завршетку актуелног аранжмана.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи