Читај ми!

Краљица воћа, јабука из Србије на путу за Индију

Ових дана актуелан је извоз јабука за Индију. Првих осам контејнера послато је за пробу, а очекивања су да ће сигурно положити тест, јер су тамошњи партнери упознали наше тржиште и знају шта купују.

Берба јабука трајаће до средине новембра. Већ сада је извесно да ће овогодишњи род бити око 500.000 тона, колико и прошле године. На руку нам иде и то што су пролећни мразеви умањили приносе у Шпанији, Француској и Пољској због чега ће цене у извозу бити за неких 10 до 20 одсто више од прошлогодишњих 60 евро-центи по килограму.

"Није лоше, супер и кажу да ће да буде добра цена", задовољан је Милан Јеремић, воћар из Брестовика.

Душан Ђорђевић, такође воћар из Камендола каже да воћарство у Србији има велику перспективу. "Наша идеја је да и ми овде дигнемо савремене засаде, савремену технологију и да у будућности добро зарађујемо од овог посла", планира Ђорђевић.

Првих осам контејнера за Индију је углавном "гала јабука". Тамошње тржиште воли и друге црвене сорте и накиселу "грени смит".

Гојко Загорац, председник Асоцијације произвођача јабука "Serbia Does Apples" каже да је та цена у овом моменту за неких 20 до 30 одсто виша у односу на цену коју им Руси плаћају тренутно, односно сигурно неких 10-так посто више у односу на цену јабуке на Блиском истоку.

"Наравно, ми се нећемо одрећи нашег доминантног тржишта као што је Русија а и нових тржишта које смо отворили у последњих пар година као што је тржиште Велике Британије, тржиште Блиског истока, тржиште Далеког истока", истакао је Загорац.

Свега можда не би било да се произвођачи јабука нису удружили а то су подржали ресорно министарство и УСАИД кроз пројекат за конкурентну привреду.

"Укупни буџет пројекта је 12 милиона долара. У наставку пројекта имамо намеру да та позитивна искуства проширимо и на остатак српске индустрије воћа и поврћа. Првенствено видимо велику шансу у промоцији наше индустрије бобичастог воћа, свежег бобичастог воћа", нагласио је Златко Јовановић, руководилац Тима за развој тржишта УСАИД.

Београд и српска асоцијација произвођача јабука следеће године биће домаћини светског Форума "Прогнозис фрут" који уз водеће произвођаче окупља и извознике и продавце тог воћа.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи